16 полицаи загинаха в Афганистан след нападения
16 полицаи загинаха в Афганистан след нападения / снимка: Reuters

16 афганистански полицаи бяха убити днес при две нападения на бунтовници в северната и южната част на страната, съобщи министерството на вътрешните работи в Кабул, цитирано от АФП.

Осем полицаи са загинали при атака на терористи срещу полицейски пост в Лашкаргах в южната провинция Хелманд, гласи съобщението на министерството. Няколко часа по-рано осем полицаи бяха убити и двама ранени при нападение срещу полицейски пост, установен неотдавна на шосе в Северен Афганистан, водещо от Баглан за Кабул и често използвано от конвоите на НАТО. Губернаторът на провинция Баглан Мохамад Акбар Баракзаи обвини "Хезб-е-ислами", екстремистка групировка, активна в северната част на страната. Неин говорител пое отговорност за акцията, като съобщи за Франс прес, че е бил убит и един от членовете на на групировката.

"Хезб-е-ислами" е ръководена от бившия афганистански премиер Гулбудин Хекматияр, който фигурира в американския черен списък на най-издирваните терористи, отбелязва БТА. Един от най-видните командири на антисъветската съпротива на муджахидините от 1979 до 1989 г. и в гражданската война от 1992 до 1996 г., той е бил премиер през 90-те години, а сега е водеща фигура в бунтовническите действия срещу афганистанските и международните сили. Поддържа нееднозначни връзки с талибаните, с чийто режим е воювал.