коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
16-годишната Жюли е най-младата жертва на коронавируса във Франция. Момичето издъхна в сряда срещу четвъртък през нощта в парижката болница "Некер", съобщава АФП.

"Никога няма да получа отговор, това е непоносимо", разказва майката Сабин пред АФП.

Франция започва военна операция в подкрепа на населението заради коронавируса

Първият тест на момичето е бил негативен, а след това позитивен.
 


Жюли имаше "само кашлица", споделя майка й. Първо хоспитализацията, а след това обаждане посреднощ: "Елате бързо!", разказва Сабин.

"Трябва да спрем да вярваме, че това засяга само възрастните хора. Никой не е непобедим срещу този мутирал вирус", въздиша по-голямата й сестра Манон по телефона. Тя е под карантина у дома заедно с майката на момичетата, разказва "Паризиен".

"Жюли имаше само лека кашлица миналата седмица. Влоши се този уикенд със слуз и в понеделник отидохме да я види личният лекар". Именно той й поставя диагнозата "дихателна недостатъчност". Преди това момичето не е имало заболявания, казва още сестра й.

Според директора на националната здравна служба на Франция, професор Жером Саломон, тази информация е "важна, тъй като тежките форми при младите хора са изключително редки". Но професор Риу обяснява, че дори и ако за най-младите има много малък риск, то с увеличаването на заразеното население се увеличава и броят на много по-младите пациенти.

Във Франция от началото на епидемията от COVID-19 до петък са починали 1 696 пациенти и 3 375 французи са в реанимациите, като само за един ден тези тежки случаи са нараснали с 548. Общо 12 904 са хоспитализираните болни във френските болници. Техният брой също се е увеличил с 2 365.