16-годишната Маляля Юсуфзай се срещна с Барак Обама
16-годишната Маляля Юсуфзай се срещна с Барак Обама / снимка: Gulliver/Getty Images

Младата пакистанка Маляля Юсуфзай, оцеляла преди година при покушение на талибани, бе приета вчера в Овалния кабинет на Белия дом от президента Барак Обама и съпругата му Мишел Обама, съобщиха осведомителните агенции. На срещата присъства и по-голямата дъщеря на президентската двойка - Малиа, съобщава БТА.

Шестнайсетгодишната пакистанка бе удостоена от Европейския парламент с наградата "Сахаров" и бе смятана за фаворит за Нобеловата награда за мир, която вчера бе присъдена на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Юсуфзай пристигна във Вашингтон, за да участва в две събития. Вчера тя говори на проява, организирана от Световната банка, ще говори и в училището, в което учат дъщерите на Обама. Тази седмица излезе автобиографичната й книга "Аз съм Маляля", в която тя разказва за борбата си за правото на момичетата в Пакистан да получават образование.

Миналата година Маляля бе простреляна в главата от талибани на връщане от училище. Тя се възстанови след лечение във Великобритания.

В съобщението на Белия дом за срещата на семейство Обама с пакистанското момиче се казва, че президентското семейство й е благодарило за вдъхновяващата й работа в защита на образованието на момичетата на образование в Пакистан. САЩ се възхищават на куража на Маляля, на решимостта й да работи за правото на момичетата да ходят на училище и да реализират мечтите си.

След срещата пакистанката каза, че е благодарила на президента за това, че САЩ подкрепят образованието в Пакистан и Афганистан, както и на сирийските бежанци. Тя е изразила безпокойството си от нападенията с безпилотни самолети, които според нея "подклаждат тероризма". При тези удари загиват невинни хора, те пораждат негодувание у пакистанците. Ако усилията се пренасочат към образованието, това ще има голямо въздействие, каза момичето.