150 ранени при митинга в Белград, сръбската телевизия спря US филмите
150 ранени при митинга в Белград, сръбската телевизия спря US филмите / снимка: БГНЕС

Повече от 150 души бяха ранени в Белград след снощните размирици, последвали големия митинг срещу независимостта на Косово. Има ранени полицаи, демонстранти и журналисти. След щурмуването на американското посолство, което бе подпалено, в сградата бе намерено обгоряло тяло. Според последните съобщения то е на жена, вероятно участник в демонстрациите. Развилнелите се младежи плячкосаха луксозните магазини в центъра на града. Хулиганите отмъкнаха маратонки, дрехи, компютърна техника. Сръбската телевизия въведе цензура и свали всички американски филми от програмата си.

След митинга под мотото „Косово е Сърбия” щурмуването на посолства, плячките на западни магазини и фирми превърнаха демонстрациите в разрушителен поход.

Държавната сръбска телевизия е въвела цензора след признаването на Косово и от програмата са изчезнали американските филми, а са се появили сръбски и руски сериали и стари филми.

Директорът на Радио и телевизия Сърбия обяснява, че това е заради специалните предавания за Косово и вероятно ще се върне бързо познатата схема. Граничният пункт Мердаре между Сърбия и Косово е отворен за движение след протестите и нападенията на запасняците срещу косовската полиция и КFOR.

САЩ предупредиха премиера Воислав Кощуница и външния министър, че ще бъдат лично отговорни, ако продължат нападенията срещу американското посолство и американски граждани. В Косовска Митровица днес ще има нови протести. Вчера на митинга там бяха пребити и журналисти.

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу предупреди правителството на Сърбия, че всеки опит за подялба на Косово ще доведе до печални последици в региона. Днес се очаква официално съобщение на сръбската полиция за вчерашните размирици.

Според информации, намереното овъглено тяло в американското посолство е на жена, участник в демонстрациите.

Повече за случващото се в Косово и Сърбия четете ТУК