150 000 британци искат да забранят на Тръмп да стъпва на Острова
150 000 британци искат да забранят на Тръмп да стъпва на Острова / Guliver/Getty Images

Над 150 000 души подписаха петиция в интернет да се забрани на Доналд Тръмп да стъпва във Великобритания заради "езика на омразата" в призива му да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ, предаде Ройтерс.

В отговор на извършеното в Калифорния кърваво нападение от двама мюсюлмани, които според ФБР са се радикализирали, Тръмп призова за пълна забрана на мюсюлмани да влизат в САЩ докато властите на страната "разберат какво се случва".

Авторката на "Хари Потър": Тръмп е по-лош от Волдемор

След осъдителни реакции от цял свят Тръмп вчера защити предложението си и заяви, че то не е по-лошо от решението на бившия президент Франклин Рузвелт над 110 000 души от японски произход да се въдворят в лагери на територията на САЩ след японското нападение над Пърл харбър на 7 декември 1941 г.

"Великобритания е забранявала на много хора да влизат в страната заради съдържащи омраза изказвания. Ако Великобритания ще продължава да прилага критерия за недопустимо поведение към желаещите да влязат на нейна територия, той трябва да се прилага еднакво към богати и бедни, към слаби и могъщи", се казва в текста на подписката.

Тръмп иска забрана за достъп на мюсюлмани в САЩ (ВИДЕО)

Британското вътрешно министерство има правомощията да забрани на хора да влизат в страната, ако правителството прецени, че те са проявили недопустимо поведение. В миналото такава забрана е била налагана на хора заради насаждане на омраза, която би могла да предизвика насилие между различни групи от обществото.

Премиерът Дейвид Камерън смята, че изказванията на Тръмп "създават разделения, не са от полза и са чисто и просто погрешни", каза вчера говорителка на Камерън.

По някои оценки във Великобритания живеят 2,7 милиона мюсюлмани.

Източник: БТА