15-те британски моряци отпътуваха за военната база в Девън
15-те британски моряци отпътуваха за военната база в Девън / снимка: БГНЕС

Петнайсетте британски моряци, задържани в продължение на 13 дни в Иран с обвинения, че са нарушили иранските териториални води, отпътуваха веднага след завръщането си на британска земя за военна база в Девън, предаде Франс прес.

Моряците се качиха на два хеликоптера само 27 минути, след като пристигнаха с полет на "Бритиш еъруейз" на лондонското летище "Хийтроу". Те изглеждаха видимо спокойни и се шегуваха помежду си, докато вървяха към двата хеликоптера, посочва агенцията.

Моряците не са разговаряли на Хийтроу с журналисти. Те обаче позираха до самолета, с който пристигнаха от Техеран, облечени във военни униформи. Преди да отлетят от Техеран кадри, излъчени по иранските тв канали, ги показаха в цивилни дрехи.

В базата в Девън моряците ще рапортуват за случилото се в Иран и после ще се срещнат с близките си. Британският премиер Тони Блеър каза междувременно, че във връзка с задържането на британските моряци в Иран са били открити нови и интересни канали за комуникация, предаде Асошиейтед прес.

Той подчерта, че ще бъде разумно за британците да продължат да разработват тези нови канали. Премиерът обаче припомни, че международната общност трябва да остане абсолютно непоколебима в налагането на волята си във връзка с иранските амбиции за ядрено оръжие и в отказа си да подкрепи действията на иранския режим, насочени срещу демократичните правителства.

Британският премиер допълни, че Иран все още може да се върне в лоното на международната общност, но сам трябва да вземе решение дали да го направи, предаде ИТАР-ТАСС.

Блеър каза, че освобождаването на британските войници е станало много по-бързо от очакваното, но допълни, че това е постигнато без каквито и да е било пазарлъци или споразумения, предаде Франс прес.