14 украински войници загинаха при свалянето на военен хеликоптер
14 украински войници загинаха при свалянето на военен хеликоптер / БГНЕС

Четиринайсет украински войници са били убити при свалянето на военен хеликоптер от проруски сепаратисти, съобщи председателят на Върховната рада и изпълняващ длъжността президент Олександър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На заседание на парламента Турчинов допълни, че сред загиналите е един генерал. Убитите военни трябвало да сменят свои колеги в рамките на ротация.

Бойците от т. нар. народно опълчение в Източна Украйна обявиха преди това, че са свалили през деня вертолет на армията в един от своите бастиони, град Славянск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на техен представител. По думите му в района, в който е свален хеликоптерът, се чува интензивна стрелба и се вижда гъст дим.

Изпълняващият длъжността президент Турчинов каза в парламента в Киев, че бунтовниците са използвали преносима ракета за противовъздушна отбрана, за да свалят хеликоптера. Той заяви също, че загиналият генерал е Володимир Кулчицки, предаде Асошиейтед прес.

Репортер на Асошиейтед прес видял свалянето на хеликоптера и дирята от черен дим, която останала след него, преди да се разбие. Изстрели от огнестрелно оръжие били чути около Славянск, близо до мястото на катастрофата, а отгоре бил видян да кръжи самолет на украинските военновъздушни сили. Било е твърде опасно да се отиде до самото място.

Славянск стана епицентър на боевете между проруски бунтовници и правителствените сили през последните седмици. 120 000-ят град се намира в Донецка област - една от двете големи области в Източна Украйна, които обявиха независимост от правителството в Киев, допълва агенцията.

Източник: БТА