14 убити и 17 ранени при масова стрелба в САЩ (ВИДЕО)
14 убити и 17 ранени при масова стрелба в САЩ (ВИДЕО) / снимки: Guliver/Getty Images

Масова стрелба в Сан Бернардино, Калифорния.

Най-малко 14 души бяха убити, а поне 17 - ранени, след като няколко стрелци откриха огън в регионален център Инланд, който е агенция за социални услуги за инвалиди в американския град Сан Бернардино, в щата Калифорния, обобщават световните агенции.

Някои от ранените са в критично състояние. Двама от предполагаемите извършители на атаката бяха ликвидирани малко след масовото убийство. Става дума за мъж и за жена, засечени от полицията в черен автомобил 4 x 4.

Убиха двама от нападателите в Сан Бернардино (ВИДЕО)

Масовото убийство беше извършено по време на парти, организирано от персонала на агенцията за социални услуги за инвалиди в Сан Бернардино, посочва Франс прес. Според първи информации, изнесени от началника на полицията в Сан Бернардино Джеръд Бъргуан, по време на партито избухнал спор и един от присъстващите напуснал тържеството.

Малко след това той се върнал и няколко души открили огън по празнуващите, посочи Бъргуан, без да уточнява дали става за двама или трима нападатели, предаде Франс прес.
Говорителката на местната полиция, сержант Вики Сервантес пък каза, че свидетели са разказали за между един и трима нападатели, предаде Асошиейтед рес.

Четири часа след атаката полицията прехванала на магистрала черен автомобил 4x4, за който подозирала, че превозва предполагаеми заподозрени за атаката, и започнала гонка с последвала престрелка. Двама души - мъж и жена - са били убити. Те били във военни дрехи и носели автомати и пистолети. По време на престрелката един от тях е хвърлил и взривно устройство по полицията, но то не се задействало, посочва ТАСС.

Според Дейвид Боудич, представител на ФБР в Лос Анджелис, не може да се изключва хипотезата за терористичен акт.

Идентифицираха извършителите на кървавото нападение в САЩ (ВИДЕО)

Мъжът, убит в черната кола, се е казвал Саид Фарук. Според американски медии той е американски гражданин. В. "Лос Анджелис таймс" съобщава, че в социалната агенция на Сан Бернардино имало експерт по здравните въпроси, който се казвал именно Саид Фарук. Той отговарял за контрола на качеството на хранителните продукти.

Трети човек е бил арестуван, но засега не е доказано, че той е замесен в атаката, посочи Джеръд Бъргуан и добави, че около колата, в която са били ликвидирани двамата основни заподозрени, е имало "подозрителни неща, будещи безпокойството на полицията".

Заради това са били повикани специализирани екипи за обезвреждане на експлозиви, които с помощта на робот са проникнали в колата и са извадили оттам само тялото на единия убит заподозрян, а тялото на втория убит лежало до автомобила.

Тази масова стрелба се различава от останалите масови убийства, извършени досега в САЩ. При нея има няколко извършители, а в другите случаи ставаше дума най-често за един извършител, често с душевни проблеми.

Според Джеръд Бъргуан стрелците са подготвили нападението си, като че ли са били на мисия, предаде Франс прес. Стрелбата потресе американския президент Барак Обама, който изказа съболезнования на семействата на жертвите. Той изрази съжаление, че подобни масови стрелби се повтарят в САЩ и нямат еквивалент на други места по света.

Равносметката от това масово убийство го превръща в най-тежкото от декември 2012 г., когато неуравновесен младеж уби 26 души в училището в град Нютаун, в щата Кънектикът, от които 20 бяха деца, а 6 бяха преподаватели, отбелязва Франс прес.

По повод новото масово убийство 63-годишната годишната Оливия Наваро, жителка на Сан Бернардино, разказва, че й се обадила по телефона дъщеря й Джамила, която се намирала в сградата на центъра за социални услуги, в който се оказвали грижи основно на деца инвалиди. "Дъщеря ми каза, че има стрелци в сградата и че няколко души са се затворили в една от стаите на центъра и са изгасили лампите", казва Наваро пред Франс прес.

След масовото убийство американските телевизии показаха кадри, на които се вижда как екипи на Бърза помощ оказват помощ на улицата пред агенцията.

Заради убийството училищата в Сан Бернардино получиха инструкции да не пускат децата навън, а жителите на градчето да не излизат. В Сан Бернардино, който е на един час път от Лос Анджелис и който е с население от 214 000 души, са разположени стотици членове на силите на реда, подкрепяни от агенти на ФБР.

Над Сан Бернардино прелитат хеликоптери.

В самата социална агенция, в която беше извършено масовото убийство, били открити няколко подозрителни неща, в това число и едно за което се предполага, че може да е потенциално взривно устройство, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Видео: Novanews.bg