/ iStock/Getty Images
14 цивилни, включително седем жени и пет деца, загинаха при експлозия на самоделна бомба в Афганистан, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Други три деца бяха ранени при взрива в централната провинция Дайкунди.

Бомбата избухнала при преминаването на микробус, в който пътували жертвите, съобщи говорител на вътрешното министерство. Той обвини талибаните за атаката.

68 талибани убити при щурм на полицейски щаб в Афганистан

До момента никой не е поел отговорност за нападението, но самоделните бомби са любимо оръжие на талибаните, отбелязва Франс прес. През първата половина на тази година при умишлени атаки срещу мирни граждани в Афганистан са били убити или ранени 800 души, според публикуван през юли доклад на ООН.
Жертвите при атентата в Дайкунди пътували към светилище, каза говорител на провинциалния губернатор.

Атентатът беше извършен в момент, когато председателят на афганистанския Висш съвет за национално помирение Абдула Абдула е на официално посещение в Пакистан. В речта си в Исламабад, където пристигна вчера, той заяви, че "ледовете бяха разчупени" по време на мирните преговори между талибаните и афганистанското правителство, започнали на 12 септември.

Убити цивилни при удари на афганистанската армия по талибаните

След повече от две седмици на преговори обаче двете страни все още не са постигнали споразумение по основни въпроси, особено каква интерпретация на исляма трябва да бъде следвана, за да бъде определено бъдещето на Афганистан, отбелязва Франс прес.

Афганистан изпитва дълбоко недоверие към Пакистан - една от трите страни, които бяха признали талибанския режим, който беше на власт в Афганистан от 1996 до 2001 г. Кабул обвинява Исламабад, че подкрепя талибаните. Пакистан отрича това обвинение, но казва, че влиянието му върху талибаните ги е убедило да започнат преговорите със САЩ, довели до подписването на споразумение в края на февруари, което откри пътя за изтегляне на американските войски от Афганистан и за започване на мирни преговори между афганистанските власти и ислямистките бунтовници.
БТА