132-ма души загинаха в два бомбени атентата в Багдад
132-ма души загинаха в два бомбени атентата в Багдад / снимка: Reuters

Жертвите от двата бомбени атентата днес в Багдад се увеличиха до 132, ранените са над 500, съобщиха полицейски и болнични източници, цитирани от Ройтерс. Днес бе един от най-кръвопролитните дни в Багдад през тази година.

Двойният атентат, извършен според Ройтерс с коли-бомби, напомня експлозиите на 19 август срещу министерствата на външните работи и на финансите, при които загинаха близо сто души. Този път мишена са министерството на правосъдието и губернаторството на Багдад, пише БГНЕС.

Две самоубийствени нападения с коли бомби бяха извършени почти едновременно тази сутрин в центъра на иракската столица. Двойният атентат може да се окаже най-кървавият за последните месеци.

Взривовете са били насочени срещу две правителствени сгради - министерството на правосъдието и администрацията на провинцията, чийто център е Багдад, съобщи полицията. От мястото на атентатите се издига дим, посочва БТА.

През август два камиони, заредени с експлозиви, убиха почти сто души при нападение срещу министерствата на външните работи и на финансите.

Насилието в Иран намаля, след като местни племенни водачи помогнаха на американските войски в битката с бойците на Ал Кайда и след като Вашингтон прати в Ирак допълнителни войски. Въпреки това там все още се извършват много атентати.