13 нобелови лауреати откриват сесията на ЕП в Деня на Европа
13 нобелови лауреати откриват сесията на ЕП в Деня на Европа / netinfo

Тринадесет нобелови лауреати ще открият тържествената сесия на Европейския парламент по случай 9 май – Деня на Европа. Точно в 15 часа местно време председателят на парламента Ханс Герт Пьотеринг ще приветства носителите на Нобелова награда в пленарната зала в Брюксел.

Тринадесетте носители на Нобелова награда, сред които е и бившият полски президент Лех Валенса, ще бъдат посрещнати в пленарната зала час преди европейските депутати да започнат работата си.

Още първата тема от дневния ред на евродепутатите засяга пряко България. Парламентът ще гласува предложението на Комисията по икономическите и парични въпроси за премахване на минималните акцизни ставки за алкохолните напитки. Вместо това членовете на парламентарната комисия предлагат държавите членки да приемат кодекс на поведение, който да ги насърчава да работят за постигане на средни за ЕС ставки.

Очаква се в рамките на тази парламентарна сесия евродепутатите да засегнат реформи в арабския свят и стратегията на Европейския съюз по този въпрос, промените в климата и хармонизирането на външната политика на съюза с желанията на гражданите.