13 души бяха убити при стрелба в Тексас
13 души бяха убити при стрелба в Тексас / снимка: БГНЕС

13 души са били убити, а 30 - ранени при стрелба във военната база Форт Хууд в щата Тексас. Засега военните не разкриват самоличността на убитите. 39-годишният нападател майор Нидал Малик Хасан е приет в болница в безсъзнание и е поставен на системи, след като бил прострелян четири пъти. 

Майорът изкрещял "Аллах е велик!", след което започна да стреля по колегите си, заяви по Ен Би Си командирът на американската военна база ген.-лейт. Робърт Коун, цитиран от Асошиейтед прес.

Командирът похвали цивилна полицайка, която спряла кървавата баня. Сержант Кимбърли Минли и партньорът й се отзовали три минути след сигнала за стрелба. Минли простреляла нападателя четири пъти, въпреки че самата била ранена.

Военните все още се опитват да разберат какво е накарало майор Нидал Малик Хасан да постъпи така. Според Коун той не е представлявал заплаха дотогава. Хасан трябвало да бъде изпратен в Афганистан, но не е имал проблеми в работата си.

Преди няколко месеца вниманието на правоохранителните органи било привлечено към него заради радикални изказвания по интернет за самоубийствени атентати и други заплахи. Все още обаче не се знае със сигурност дали той е бил автор на коментарите.

Междувременно федералните служби за сигурност евакуираха жилищната сграда, в която живеел Хасан в Килийн, щата Тексас, и претърсиха дома му. Не се съобщава какво са открили там, но са имали заповед за конфискуване на компютъра на майора.

В продължение на шест години, преди да започне военна служба във Форт Хууд този юли, Хасан работел във военната болница "Уолтър Рийд" като специализант по психиатрия. Миналата година защитил докторска степен по психиатрия на бедствията и превантивна психиатрия.

Със заповед на президента Барак Обама националните знамена на всички федерални сгради в САЩ бяха спуснати наполовина в памет на загиналите при стрелбата във Форт Хууд, съобщи ДПА. "Това е скромен акт на почит към онези, които изгубиха живота си, докато мнозина се подготвяха да рискуват живота си за родината", каза Обама.

Обама съобщи, че следи хода на разследването и предупреди, че все още е рано да се правят заключения за мотивите на нападателя. "Все още не знаем всички отговори и искам да предупредя да не се правят прибързани заключения преди да разполагаме с всички факти", подчерта президентът, който ще присъства на погребението на загиналите.