127 убити и над 400 ранени в пет бомбени атентата в Багдад
127 убити и над 400 ранени в пет бомбени атентата в Багдад / снимка: Reuters

До 127 души нараснаха загиналите в петте бомбени атентата в Багдад, съобщи иракското министерство на вътрешните работи, цитирано от Франс прес. Ранени са 448 души. Петте атентата бяха извършени почти едновременно в различни квартали на Багдад. Четири от атентатите са дело на атентатори-самоубийци, уточнява източник от министерството на вътрешните работи.

В южния багдадски квартал Дора камикадзе взривил автомобила си, атакувайки полицейски патрул пред Технологичния институт, при което загинали 15 души - трима полицаи и 12 студенти, а други 23-ма студенти били ранени, посочва АФП.

Другите четири атентата бяха извършени в западния квартал Мансур пред съдебната палата, министерството на финансите, министерството на вътрешните работи и пазара Расафи. Първата експлозия е била около 10,25 часа местно време и е била последвана веднага от другите взривове.

"Тези престъпления носят отпечатъка на терористичната групировка Ал Каида и на басистите, подкрепени отвън. Враговете на Ирак и на народа му искат да създадат хаос в страната и да затруднят произвеждането на изборите", се казва в изявление на премиера Нури ал Малики, цитирано от БТА.

Парламентарните избори в Ирак бяха насрочени за 7 март, припомня АФП.

Иракският парламент реши да изслуша в четвъртък премиера и отговарящите за сигурността министри.