Режисьорът Робен Кампийо (в ляво)
Режисьорът Робен Кампийо (в ляво) / БГНЕС
Френската Академия за филмово изкуство раздаде в Париж наградите "Сезар" за 43-и път, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

Снимки от церемонията може да разгледате тук
 
Драмата "120 удара в минута" на режисьора Робен Кампийо спечели шест награди "Сезар", включително за най-добър филм и най-добър сценарий. Лентата се фокусира върху група активисти в Париж през 90-те години в разгара на епидемия от СПИН. "120 удара в минута" спечели също Голямата награда на кинофестивала в Кан през 2017 г.

"Нелюбов" на руския режисьор Андрей Звягинцев за двойка, преживяваща тежък развод, когато детето им изчезва, получи награда за най-добър чуждестранен филм. 54-годишният Звягинцев не присъства на церемонията, за да получи наградата. "Нелюбов" спечели наградата на журито в Кан миналата година и е номиниран за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм.

награди сезар
БГНЕС

Наградата за най-добър режисьор взе Албер Дюпонтел за неговата трагикомедия "Ще се видим там горе", базирана на отличената с "Гонкур" книга на Пиер Льометр. Жана Балибар (на снимката долу) спечели наградата за най-добра актриса за ролята си в "Барбара", а Суон Арло - за най-добър актьор за ролята на млад фермер в "Кърваво мляко". Испанката Пенелопе Крус спечели почетна награда "Сезар" за постижения в киното.

награди сезар
netinfo

Наградите "Сезар" се връчват от френската филмова академия от 1976 г. и са наречени на автора на статуетката - скулптора-авангардист Сезар Балдачини.

Светът на френското кино се присъедини към движението срещу сексуалния тормоз "#MeToo" (Мен също), отбелязва Асошиейтед прес. Звездите на церемонията носеха бели панделки в знак на протест срещу неуместно сексуално поведение. Водещи и победители говориха за движението, което се бори да бъде сложен край на злоупотребите от страна на влиятелни мъже.
 
Препълнената концертна зала стана на крака и ръкопляска, когато водещият призова всички да подкрепят кампанията #MaintenantOnAgit (Сега ние действаме), която има за цел да събере средства в помощ на жени, желаещи да заведат дела срещу своите нападатели. 

награди сезар
БГНЕС

Гневът от сексуалното насилие и призиви за равенство между половете в киноиндустрията нажежиха атмосферата на тазгодишните награди "Сезар", отбелязва АП.
 
Вместо да носят черно, както направиха актьори в САЩ и Великобритания на последните церемонии по връчване на награди, френските звезди избраха бели панделки, за да изразят своята позиция. Това направи и Пенелопе Крус. "Целият свят говори за това, това не е проблем само на нашата индустрия, а на всички индустрии и на всяка жена, която няма възможност да говори пред микрофон като мен", каза Крус пред журналисти.

Пенелопе Крус Сезар
БГНЕС

Във френската развлекателна индустрия има разделение относно движението "#MeToo", като актрисата Катрин Деньов каза, че то е отишло твърде далеч, припомня АП. На връчването на наградите "Сезар" публично никой не каза нещо подобно, отбелязва агенцията.
 
Водещата на церемонията Ванеса Паради, певица, актриса и бивша съпруга на Джони Деп, зададе тона още на откриването на шоуто: "Нося тази бяла панделка заради борбата с насилието срещу жени".

награди сезар
БГНЕС

Над 100 известни личности, включително актрисите Сандрин Бонер, Анес Жауи и Жули Гайе, призоваха за дарения за асоциации, които помагат на жени да потърсят справедливост в съда, "за да не трябва нито една жена да казва повече #MeToo" (Мен също).
 
Френската актриса Жулиет Бинош призова в петък във вестник "Монд" за квоти, които да гарантират повече правителствени субсидии за филми, режисирани от жени.
Церемонията бе посветена на Жана Моро - фаталната жена с дрезгав глас на френската "Нова вълна" в киното, която почина миналата година.

Раздадоха наградите на кинофестивала в Кан (СНИМКИ)
 
Спечелилата награда за най-добра актриса Жана Балибар похвали колежките си за това, че се подкрепят срещу дискриминацията, несправедливостта и злоупотребите.
 
В допълнение към бялата панделка актрисата Бланш Гардин носеше и значка със снимка на комика Луис Си Кей, обвинен в сексуален тормоз, и предизвика смях със саркастичната си молба: "Продуцентите вече нямат право да изнасилват актрисите. Но ние имаме ли още право да спим с тях, за да получаваме роли?", попита тя. "Защото, ако нямаме, тогава ще трябва да си учим репликите, да ходим на прослушвания, а ние нямаме време. Разбирате ли колко много време отнема това?".
БТА