120 души загинаха при самолетна катастрофа на летището в Сау Пауло
120 души загинаха при самолетна катастрофа на летището в Сау Пауло / netinfo
120 души загинаха при катастрофата на бразилски пътнически самолет на летище в Сау Паулу, като прогнозите на експерти сочат, че жертвите може да се окажат над 200. Самолетът "Еърбъс А–320" е изпълнявал полет от Порту Алегри за Сан Паулу.

Самолетът е изгубил контрол при кацане в Сау Паулу, излязъл от мократа писта и се врязал в бензиностанция и товарен терминал, където имало работещи хора. На борда на самолета е имало 186 души – 180 пътници и шестчленен екипаж. Сред пътниците е бил и известен конгресмен. Още няколко десетки души, чиято съдба засега не е известна, може да са се намирали в сградата на транспортната компания "ТАМ Експрес" и при бензиностанцията, където се е врязал самолетът след излизането си от пистата.

В късния следобед бяха намерени черните кутии на самолета, с чиято помощ вероятно ще се изяснят причините за катастрофата. "Еърбъс" ще окаже пълно техническо съдействие на бразилскитевласти при разследването на инцидента, съобщават от компанията. Летище "Конганяс" е затворено и полетите се пренасочват към друго летище в Сау Паулу и в околностите на града.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва обяви в страната тридневен траур. Бразилските спортисти, участващи в Панамериканските игри в Рио де Жанейро, ще почетат паметта на загиналите, закачайки черни траурни лентички.

Това е втората голяма авиокатастрофа в Бразилия за по-малко от година. През септември загинаха 154 души, когато бразилски Боинг 737 се сблъска с малък самолет и се разби в амазонската джунгла. Конгоняс е второто по големина летище, обслужващо бразилския финансов център Сау Паулу. Летището от години има проблеми с пистите, съобщават световните агенции.