1,2 млн. бяха на папската меса във Валенсия
1,2 млн. бяха на папската меса във Валенсия / netinfo

Папа Бенедикт Шестнайсети обяви във Валенсия, че следващата Световна среща на католическите семейства ще се състои в Мексико през 2009 г., предаде Франс прес.

Главата на римокатолическата църква съобщи това при закриването на състоялото се в източния испански град пето издание на форума, който се провежда под патронажа на Ватикана.

Около 1,2 милион души са присъствали на традиционната неделна меса, отслужена от папата в Градчето на изкуствата и науките на Валенсия, предаде ИТАР-ТАСС. Сред присъствалите на месата бяха кралят на Испания Хуан Карлос, кралица София, външният министър Мигел Анхел Моратинос, кметът на Валенсия Рита Барбера и ръководителят на правителството на автономната област Валенсия Франсиско Кампс.

Премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро и първият вицепремиер Мария Тереса Фернандес де ла Вега не бяха на литургията.

Посещението на папата в Испания протече под лайтмотива за подкрепата на традиционното /т.е. хетеросексуалното/ семейство, а социалистическото правителство миналата година стана инициатор на узаконяването на еднополовите бракове в Испания.

Очакваше се папата остро да разкритикува испанския премиер за това, че е разрешил еднополовите бракове, използването на стволови клетки от зародиши за научни цели и разводите по кратка процедура.

Срещата на папата със Сапатеро вчера обаче бе описана като "вежлива и сърдечна" от говорител на испанското правителство.

По време на месата папата остро разкритикува модерната култура, описвайки я като възхваляваща личната свобода, сякаш другите хора не съществуват, предаде ДПА.

Модерното общество се опитва да организира живота единствено въз основа на личните нужди без да уважава неотменимите права на всяко човешко същество, на което трябва да служи социалната група, каза папата.

Самолетът на Светия отец излетя от летището на Валенсия малко след 14.00 ч. българско време. Той бе изпратен от краля и кралицата на Испания.