/ iStock/Getty Images
12-годишна ученичка заплаши учител с нож при очевиден опит за убийство във френско училище в сряда, съобщиха прокурори.

Никой не е пострадал при инцидента по време на час по английски в северозападния град Рен, но прокурорите казаха, че са започнали наказателно разследване за опит за убийство.

Родената през 2011 г. ученичка „дошла в час, въоръжена с голям нож с очевидното намерение да убие своя учител по английски“, каза прокурорът на Рен Филип Аструк. „По време на урока, в клас, тя размаха ножа срещу жертвата, която избяга“, преди нападателката да бъде обезоръжена от персонала на прогимназията Hautes Ourmes, добави той. Шокираните ученици незабавно бяха преместени на безопасно място.

На последвала пресконференция Аструк показа рисунки на кухненски нож, който според него е дълъг 17 сантиметра. Прокурорът каза, че момичето е подложено на психиатрични прегледи в болница, "които ще ни позволят да хвърлим допълнителна светлина върху тази ситуация". По думите му "психологическият или дори психиатричният аспект" му изглежда "доминиращ в акта". Заподозряната е най-голямото от четири деца в семейство от монголски произход с пребиваване във Франция и пристигнало в Рен през 2012 г.
 
Във Франция живеят големи мюсюлмански и еврейски общности и има нарастващо напрежение в училищата, което е свързано и с войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас. През октомври радикализиран ислямист намушка до смърт свой бивш учител в северния град Арас. По-рано тази седмица учители от училище извън Париж отказаха да работят, след като група ученици възразиха срещу показването в клас на картина на ренесансовия майстор Джузепе Чезари, изобразяваща няколко голи жени.
 

Министърът на образованието Габриел Атал каза, че дава своята „абсолютна подкрепа на учителя“, като приветства „огромната смелост и самообладание на персонала на място, който успя да реагира на тази заплаха“. Младо момиче от училището каза пред АФП при условие за анонимност, че е имало спор между ученичката и учителя, който уж е конфискувал мобилния й телефон миналия петък. Ученичката заявила пред съучениците си, че ще убие учителя и ще "направи като в Арас", но "никой не я е взел на сериозно".

Отделно в сряда прокурорите в парижкото предградие Кретей заявиха, че са започнали разследване на смъртни заплахи въз основа на „раса, етническа принадлежност, националност или религия“, след като мъж нахлу в детска ясла във вторник и заплаши директора й с нож. Мъжът я заплашил да я изнасили и направил антисемитски забележки, добавиха прокурорите.
БГНЕС