1124 души станаха заразените с новия грип в 21 страни
1124 души станаха заразените с новия грип в 21 страни / снимкa: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) ще проведе онлайн конференция на повече от 150 учени от различни региони, на която ще се обсъжда новият грипен щам H1N1, съобщи ДПА. Учени и лекари, сред които има много представители от северноамериканския континент, ще обсъждат сериозността на вируса и ще определят кои са най-застрашените групи. СЗО ще изпрати на своите регионални централи и на 72 страни общо 2,4 млн. дози антивирусни медикаменти. ООН заяви, че ще изпрати лекарства на Мексико, но отказа да уточни кои са останалите страни, които ще получат антивирусни препарати.

Междувременно броят на потвърдените случаи на грип А (H1N1) нарасна до 1124 души в 21 страни, съобщават световните агенции. 140 от случаите са в Канада. В Мексико, откъдето тръгна болестта, има 590 случая, 25 от които смъртни. САЩ регистрираха  268 случая, един от които смъртен.

В Европа най-много заболели има в Испания, където бяха потвърдени 54 случая. Във Великобритания болните са 18. Британското правителство започна да разпраща листовки със съвети за превенция срещу болестта до всяко домакинство, които призовават хората да покриват уста със салфетки при кашляне и кихане, след което да мият ръцете си. Мотото на листовките гласи "Хвани го, изхвърли го, убий го!". Правителството е изготвило 29,4 млн. брошури, коитотрябва да достигнат до всяко домакинство в рамките на две седмици.

Германия потвърди деветия случаи на заразен с новия грип А (H1N1). Берлинският институт "Роберт Кох" съобщи за 38-годишен мъж, при когото се появили леки симптоми на грип след пътуване до Мексико. Италия също е регистрирала нов случай на болестта, с което заразените в страната стават петима. Заболелият е 32-годишен мъж, който на 30 април се завърнал от екскурзия в Мексико.В Азия беше регистриран първият случай на заразяване от човек на човек. Южнокорейското здравно министерство потвърди втори случаи на болестта. 44-годишният пациент е бил в контакт с първия заразен. Останалите случаи на болестта на азиатския континент са три в Израел и един в Хонконг.

С разпространението на заплахата от новия грип А (H1N1) Китай промени визовия си режим за американски граждани, съобщи Асошиейтед прес.

Според съобщение на уебсайта на китайското посолство в САЩ всички молби за виза ще бъдат разглеждани в продължение на шест работни дни. Експресната услуга за издаване на китайска виза се преустановява до второ нареждане, се казва още в съобщението. Новите правила влязоха в сила вчера и обхващат както туристическите, така и работните визи за Китай. Кандидатите трябва да декларират кои страни и американски щати са посетили през последните две седмици.