11 от ранените при стрелбата в Колорадо остават в критично състояние
11 от ранените при стрелбата в Колорадо остават в критично състояние / Reuters

Единайсет от десетките ранени при стрелбата в киносалон в щата Колорадо продължават да бъдат в критично състояние, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

Началникът на полицията в Аурора Дан Оутс заяви, че от 58-те ранени 30 души остават хоспитализирани.

При стрелбата в четвъртък срещу петък в киносалон в предградие на Денвър по време на премиерата на най-новата част от поредицата филми за Батман - "Черният рицар: Възраждането", бяха убити 12 души, а 58 бяха ранени. Полицията задържа за нападението 24-годишния Джеймс Холмс, чийто апартамент на 6 км от мястото на нападението е бил пълен със заложени като капани взривни устройства.

Полицейски комисар от Ню Йорк заяви, че стрелецът е бил боядисал косата си в червено и се е представял за Жокера - отрицателния герой във филмите за Батман, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Определено изглеждаше като умопобъркан. Беше боядисал косата си червена. Каза, че той е Жокера, тоест врагът на Батман", заяви комисар Реймънд Кели от полицията в Ню Йорк сити.

Местната полиция изрази увереност, че нападателят е действал сам. Холмс е носел бронежилетка и противогаз, използвал е автомат, пушка двуцевка и пистолет "Глок". Той хвърлил граната със сълзотворен газ, преди да открие стрелба в киносалона.

Младежът бил арестуван в автомобил на намиращ се наблизо паркинг минути след нападението.

Холмс следвал неврология в университета в Колорадо, но бил на път да отпадне от обучението, съобщи университетът, цитиран от Ройтерс.

Семейството му публикува послание, в което изрази съболезнования към семействата на жертвите.

Полицията съобщи още, че масовият убиец до момента не е бил криминално проявен и единственото му закононарушение е било превишена скорост. Властите все още не са разкрили мотива за престъплението. ФБР заяви, че няма индикации стрелбата да е свързана с някоя терористична група.

Режисьорът на филма "Черният рицар: Възраждането" Кристофър Нолан, нарече стрелбата по време на премиерата на неговия филм в Колорадо "безсмислена трагедия" и изрази "дълбоката си скръб" от случилото се, предаде Асошиейтед прес.

"Говорейки от името на екипа на "Черният рицар: Възраждането", бих искал да изразя нашата дълбока сръб от безсмислената трагедия, която разтърси цялата общност в Аурора", заяви Нолан в съобщение.

Нолан заяви, че филмите от поредицата за Батман са "велико американско изкуство" и гледането им е приятно развлечение. Той каза, че извършването на насилие срещу невинни хора е "дивашко" и "опустошително".

Веднага след инцидента компанията "Уорнър Брос" отмени планираната премиера на филма в Париж и изрази дълбоките си съболезнования към близките на жертвите.

"Черният рицар: Възраждането" е финалният филм от трилогията на Нолан за Батман.

11 от ранените при стрелбата в Колорадо остават в критично състояние
netinfo