11 македонски военни загинаха при самолетна катастрофа
11 македонски военни загинаха при самолетна катастрофа / снимки: БГНЕС
11 души, членове на македонската армия, загинаха днес при катастрофа на хеликоптер Ми-17, който се разби край Катланско Блаце. Според министерството на отбраната на Македония хеликоптерът се е разбил в 12 часа местно време. Открити са телата на всички 11 загинали, седем от които са идентифицирани.

Според Благоя Менковски, началник на противопожарната служба на македонската столица, корпусът на хеликоптера е изгорял напълно 20 минути след падането. Все още не са известни причините за падането на хеликоптера, заяви говорителят на министерството на отбраната Захарие Вулгаракис, цитиран от „Фокус”.

Според източник, близък до македонското министерство на отбраната, военнослужещите са се връщали в Македония от Босна и Херцеговина, където участват в мисията АЛТЕА на ЮФОР.  На мястото на инцидента има засилено полицейско присъствие.

Президентът Бранко Цървенковски, премиерът Никола Груевски и вътрешният министър Гордана Янкуловска също отидоха до мястото на катастрофата на македонския хеликоптер. Груевски изрази съболезнования на семействата на загиналите. По думите му случилото се е голяма трагедия.

Специална комисия ще разследва причините за катастрофата на хеликоптера на Армията на Република Македония. Семействата на загиналите ще получат обезщетение, а денят на погребението най-вероятно ще бъде обявен за ден на траур. Това са заключенията от извънредно заседание правителството, информира "Фокус". Правителството задължи новосформираната комисия да се заеме с всички мерки и процедури, свързани с катастрофата.

Семействата на загиналите ще получат обезщетение по 12 средни заплати и еднократна парична помощ. Правителствената комисия ще бъде ръководена от Зоран Петров, заместник-министър на външните работи. На следващото заседание на правителството Петров трябва да информира за детайлите за катастрофата. Правителството реши да няма изявления след заседанието.