11 души загинаха в Днепропетровск при газова експлозия
11 души загинаха в Днепропетровск при газова експлозия / снимки: BGNES

Украинският премиер Виктор Янукович посети мястото на днешната експлозия на газ в четири апартамента в жилищна сграда в Днепропетровск, предаде ИТАР-ТАСС.

По последни данни при експлозията са загинали 11 души, съобщи министерството на извънредните ситуации. 25 са настанени в болница. До момента не е установено местонахождението на 21 души, които е възможно да са били в сградата по време на експлозията.

Янукович се запознал с хода на работите по разчистване на отломките след взрива в десететажния блок, съобщи правителствената пресслужба. Тя не разполага с информация за причините за експлозията.

По-рано днес генералният директор на компанията "Днепргаз" Игор Иванков заяви, че взривът в жилищна сграда в украинския град Днепропетровск е станал в резултат на рязко увеличаване на налягането на подавания в мрежата газ. Според Иванков в навечерието на отоплителния сезон работници на "Днепргаз" са проверили състоянието на мрежата, но не са открили нищо необичайно. Причината за рязкото повишение на налягането се установява.

Държавната компания "Газ Украйна" съобщи, че частната "Днепргаз" ползва през тази година газоразпределителната мрежа без договор и няма право да доставя газ в сградата, където стана взривът. "Газ Украйна" обърна внимание и на ниското равнище на инвестициите, които е направила "Днепргаз" за обновяване на мрежата.

Според Янукович на практика вече няма надежда да бъдат открити оцелели под развалините. Правителството е отделило за подпомагане на пострадалите граждани девет милиона гривни (около 1,4 милиона долара). Прокуратурата е завела наказателно дело.
   

В Днепропетровск тази вечер пристигна и родената в града Юлия Тимошенко. Целта на Тимошенко, която е основен кандидат за премиерския пост след предсрочните парламентарни избори на 30 септември, е да помогне на съгражданите си, съобщиха от пресслужбата на партията й.