/ Istock
Виетнамските власти издирват над 100 пациенти, които са избягали от препълнен държавен център за детоксикация в делтата на Меконг, съобщиха държавните медии, предаде АФП.

Във Виетнам има повече от 30 000 наркозависими в държавни институции, като законът изисква някои от тях да прекарат до две години в затворено отделение.

Повечето от задържаните пациенти са подложени на жестока абстиненция в тези пренаселени центрове или са поставени в карцер за нарушаване на правилата.

След "вътрешен спор" 191 наркозависими са избягали от център за детоксикация в южния град Сок Транг, съобщи официалният полицейски вестник Cong An Nhan Dan.

До понеделник сутринта 94 от тях вече са били открити и върнати в центъра, но според вестника полицията и семействата им все още издирват още около сто души.

Според същия източник пациентите са разбили вратите на спалните си помещения и са избягали както през главния вход, така и като са прескачали огради. Някои от затворниците са избягали през дупка, която са изрязали в една от стените на центъра.

Според статията няколко охранители са били ранени, след като са били нападнати от бегълците.

Държавните медии съобщават, че центърът е имал лоша инфраструктура, като се позовават на местни служители, и е бил пренаселен, като на 460 пациенти, повечето от които мъже, са се падали шестдесет надзиратели.

Във Виетнам се експериментира с повече възможности за лечение на зависимости, но центровете за детоксикация остават най-разпространената формула.

Центровете са широко подкрепяни от правителството и обществеността като жизнеспособна възможност за лечение, но специалистите по зависимости твърдят, че те не работят и процентът на рецидивите е висок.

През 2018 г. около 200 наркозависими избягаха от център за детоксикация в южната провинция Тиен Джан.

Година по-рано 100 души са избягали от център в съседната провинция Лонг Ан, тъй като са били недоволни от това, че са прекарали празниците Тет далеч от семействата си.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС