100 души са убити в Сирия
100 души са убити в Сирия / Reuters

Броят на жертвите на насилието в Сирия днес достигна 100. Междувременно Общото събрание на ООН осъди нарушенията на човешките права в страната.

100 души бяха убити в Сирия, предаде ДПА, като се позова на активисти. Това стана броени часове, след като режимът в Дамаск се съгласи да приеме наблюдатели от Арабската лига, и на фона на осъждането на нарушенията на човешките права в страната от ООН.

Най-малко 72 дезертьори от сирийската армия били застреляни, докато се опитвали да избягат от своите постове и да се присъединят към бунтовниците срещу режима на президента Башар ал Асад, предаде ДПА, като се позова на правозащитници.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи по-рано, цитиран от Франс прес и Ройтерс, че силите за сигурност обстрелвали с картечници бегълците. Базираната в Лондон правозащитна организация се позова на оцелели дезертьори при масовото убийство в северозападната сирийска провинция Идлиб.

28 души бяха убити днес в Сирия от силите за сигурност. Повечето от тях намериха смъртта си в централната провинция Хомс и в Идлиб.

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща остро нарушенията на човешките права в Сирия, предадоха световните агенции.

Текстът бе одобрен със 133 гласа "за" при 11 "против" и 43 "въздържали се", съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Резолюцията призовава сирийските власти да прекратят незабавно всички нарушения на човешките права, да защитят населението и да изпълняват всички свои задължения съгласно международното право.

Над 5 хиляди са били убити в Сирия по данни на ООН от началото на протестите срещу режима преди девет месеца.

Сирийският постоянен представител в световната организация Башар Джаафари осъди резолюцията като демоничен заговор срещу страната му.