10 загинаха, 50 са ранени в самолетна катастрофа в Амстердам
10 загинаха, 50 са ранени в самолетна катастрофа в Амстердам / снимки: БГНЕС

Десет души загинаха, а 50 бяха ранени при катастрофа на самолет Боинг 737-800 на турската авиокомпания Търкиш еърлайнс, докато пилотите се опитваха да приземят машината на летище Схипхол в Амстердам, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Сред жертвите са и двама пилоти.

       

Самолетът изпълняваше полет от Истанбул за Амстердам със 134 души на борда - 127 пътници и седемчленен екипаж. Петдесет души са били ранени при катастрофата, като състоянието на 20 от тях е тежко, информира БТА.

       

В оповестения списък на пътниците след турските граждани има най-много  холандци, а също четирима американци и двама граждани на арабски държави. Не се съобщава да е имало българи на борда и българското консулство в Истанбул няма информация сред пасажерите да има граждани на България.

       

Самолетът се разби в 10.31 ч. местно време (11,31 българско) при лека мъгла, разцепвайки се на три - задната част на корпуса бе напълно откъсната, а напречно зад пилотската кабина се е образувала широка пукнатина. Самолетът се е разбил на около 3,2 километра от пистата и на около 600 метра от жилищни сгради.

 

10 загинаха, 50 са ранени в самолетна катастрофа в Амстердам
netinfo
Специалисти по въздухоплаване, цитирани от холандските медии, смятат, че е възможно причината за катастрофата да е изчерпване на горивото в летателния апарат. Според тях едновременното спиране на двата двигателя на самолета малко преди кацането вероятно е признак за това, предаде Анадолската агенция.

       

Генералният директор на Търкиш еърлайнс Темел Котил съобщи, че пилотът на самолета е професионалист с опит и бивш служител на турските ВВС.  

       

Това е най-тежкият инцидент на летище Схипхол след катастрофата през октомври 1992 г. на товарен самолет на израелския национален авиопревозвач Ел Ал, при която загинаха 43-ма души.

       

Амстердамското летище е петото в Европа по броя на пътниците след лондонското летище Хийтроу, парижкото Роаси и  летищата във Франкфурт и Мадрид. 47,7  милиона пътници са минали през него през 2007 година.