10 души загинаха при сблъсъци между сунити и алауити в ливанския град Триполи
10 души загинаха при сблъсъци между сунити и алауити в ливанския град Триполи / снимка: Reuters

При сблъсъците между сунити и алауити в северния ливански град Триполи, започнали в началото на седмицата, досега са били убити 10 души, съобщи Ройтерс, като се позова на източници от болниците в града. При сраженията, избухнали между въоръжени жители на сунитския квартал Баб ат Табане и алауитския Джебел Мохсен са били ранени над сто души. Поне десет от ранените са ливански войници, участващи в операция на правителствената армия за възстановяване на реда и сигурността в Триполи.

Рано градът бил разтърсен от серия от експлозии, най-вероятно от изстреляни противотанкови гранати. Очевидци, цитирани от Франс прес, твърдят, че в района, обхванат от сраженията, са останали само членове на сунитските и алауитските милиции.

Фронтовата линия на сблъсъците отделя две религиозни общности, враждуващи и на политическа основа, и до голяма степен отразява конфликта в съседна Сирия, където сунитското мнозинство се разбунтува срещу управляващата алауитска общност на президента Башар Асад, предава БТА.

Според жители на града сегашният взрив на насилие е най-интензивен от края на гражданската война през 1991 г.

При продължили няколко дни престрелки в Триполи между членове на същите две религиозни общности през юни бяха ранени най-малко 10 ливански войници, които се опитваха да сложат край на боевете.