10 000 души протестират срещу Саакашвили в Тбилиси
10 000 души протестират срещу Саакашвили в Тбилиси / снимкa: БГНЕС

Най-малко 10 000 души се събраха пред грузинския парламент в Тбилиси, за да протестират срещу президента на страната Михаил Саакашвили. Те бяха призовани от опозицията, която иска предсрочни избори, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Участниците развяваха знамена на опозицията по време на демонстрацията, която отбеляза първата годишнина от антиправителствен протест, насилствено потушен от властите. „Започваме нова вълна от протести“, за да предизвикаме предсрочни парламентарни и президентски избори в страната през пролетта, заяви представителят на опозицията Леван Гачечиладзе. Друг участник в протеста също поиска предсрочни избори: „Дойдох да протестирам, защото няма правосъдие в Грузия. Човешките права не се спазват. Необходими са предсрочни избори“, заяви пенсионираният полицай Валерий Кутсиа.

През ноември 2007 г. десетки хиляди грузинци излязоха на улицата, за да накарат Саакашвили да свика предсрочни президентски избори, след като полицията разпръсна протест на опозицията и в продължение на девет дни в страната беше обявено извънредно положение.