Звонарьова се класира на финал в Доха
Звонарьова се класира на финал в Доха / netinfo

Рускинята Вера Звонарьова се класира за финала на първенството на УТА след победа със 7:6(7), 3:6, 6:3 над сънародничката си Елена Дементиева за 2:21 часа. В срещата за титлата деветата в света Звонарьова очаква победителката от двубоя между номер 1 Йелена Янкович (Сърбия) и Винъс Уилямс (САЩ), който е по-късно днес.

 24-годишната рускиня достигна до финала без загубен мач в надпреварата и при титла утре ще вземе специалната премия от 1,34 милиона долара.

"Участвам във всеки турнир с мисълта само за победа. Не винаги се получава, но това е нормално, защото има много добри тенисистки. Давах най-доброто от себе си във всеки мач тук. Досега всичко върви добре за мен. Няма голяма разлика срещу кого ще играя на финала, защото и двете са много добри тенисистки", заяви Звонарьова, която утре ще търси общо седма титла в кариерата си и трета за сезона.

Олимпийската шампионка Дементиева имаше предимство в началото, но на два пъти се провали, когато сервираше за сета при 5:4 и при 6:5. В тайбрека Звонарьова поведе с 5:1, но позволи да бъде настигната за 5:5. Тя дори отрази сетбол при 6:7, след което спечели три поредни точки, а с това и първата част за 65 минути. Във втория сет Дементиева поведе с 3:0 и задържа преднината си, за да изравни резултата.

В решаващата трета част Звонарьова дръпна с 3:0 след ранен пробив, но Дементиева си върна пробива за 3:4. Веднага след това тя отново загуби подаването си, а в деветия гейм Звонарьова беше безпощадна и да осми път през тази година тя достигна до финал на турнир на УТА. Дементиева допусна 26 непредизвикани грешки, 9 от които двойни грешки, което се оказа фатално.