Звезда на Арсенал пипна малария
Звезда на Арсенал пипна малария / netinfo
Защитникът на Арсенал Коло Туре е заболял от малария, разкри „Сън”. Симптомите на опасната болест са се проявили при звездата на „топчиите” на лагера на тима в Унгария и Австрия.

27-годишният футболист наскоро се завърна от почивка в родния Кот Д`Ивоар. Маларията е често срещана в Африка. Говорител на Арсенал заяви снощи: „Той има малария, но се чувства добре.”

Туре бе изпратен в болница във Виена, след като получил на няколко пъти световъртеж и бил налегнат от внезапна умора. Снощи той бе под постоянното наблюдение на клубните лекари в лагера.

Маларията може да бъде смъртоносна, ако не се лекува. Всяка година има по около 515 милиона случая на заболяване от малария, а над един милион умират от нея. Най-честите жертви на коварната болест са африкански деца.

Източник от клуба разказа: „За всички бе очевидно, че Коло не се чувства добре на лагер-сбора. Той бе откаран в болница и тестовете показаха, че има болестта. Медицинският щаб се притесни за здравето му и сега се опитват да изчислят колко време ще му бъде нужно да се възстанови. Отсъствието му ще е пагубно за отбора, тъй като той е един от лидерите му и е много важен футболист.”

Миналата седмица и бившият защитник на Челси и Нюкасъл Селестин Бабаяро също бе в болница, като и неговите оплаквания бяха симптоми на малария. Близкият приятел на Коло Туре, и играч на Тотнъм Дидие Зокора, също заболя от малария по време на пътуване до родния Кот Д`Ивоар през 2006. Тогава той пропусна две седмици, но бързо се върна на терена след четири дни в лондонска болница.