Жоржиньо: Бях шампион с Ромарио
Жоржиньо: Бях шампион с Ромарио / netinfo

Дошлият на проби в ЦСКА бразилски ляв защитник Жоржиньо Паулища разполага със сериозна визитка зад гърба си, включително шампионска титла на Бразилия и Копа Меркосур, спечелени през 2000 година с Вашко да Гама, където са играли заедно с легендата Ромарио.

- В Бразилия българският футбол не е популярен и коментиран. Един от отборите, за които се знае е точно ЦСКА. Един от големите ви отбори познати в цял свят. Знам от престоя си в Европа, където играх в Италия и Холандия, че ЦСКА играе силно не само в първенството, но и в турнирите. Преди имах шанс да играя и в Шампионската лига с ПСВ Айндховен. Искам отново да се върна на европейския пазар и |ЦСКА е възможност да го сторя. От тук мога да продължа да прогресирам в европейския футбол. Това е на първо време.

- Какво научихте за ЦСКА?

- Запознат съм с историята на ЦСКА. Знам, че отборът на е ставал шампион в последните три-четири години. Разбрах и видях, че в състава има много бразилци, които са отскоро. Вече са се адаптирали, така че и аз ще го сторя бързо. Споделиха с мен, че отборът е подкрепян от голяма агитка, която е близо до отбора. За мен ще е голям престиж да играя за тим като ЦСКА от София.

- Разговаряхте ли с треньора на ЦСКА и какво мислите за него?

- Вече ми е познато име. Усещам, че предпочита красивия футбол, харесва играчи с добра техника. Футболистите от Бразилия му харесват, схемата му на игра е интересна. Има и типичните неща за европейския футбол. Силни състезатели физически, умеят да се борят много. Треньорът харесва футбол, какъвто и на мен много ми допада. Това ми дава възможност да играя добър футбол.

- За колко време искате да подпишете с отбора на ЦСКА?

- На първо време трябва да покажа какво мога, тук в Испания. Спокоен съм, а моята идея е да подпиша поне за две години с ЦСКА. Това е моето желание. Дано и клубът иска така. Да подпиша за две години, ще е една добра възможност за мен. Президентът и директорът на клуба ще се срещнат с моя агент. Желанието ми е всичко да се реши бързо. Целта ми е да това да стане докато сме тук в Испания. После ще ми е по-спокойно да тренирам и да се готвя за началото на сезона. Ще ми се да се пробвам отново в отбор от чужбина, клуб с амбиции.

- Кой е вашият импресарио, вашият мениджър?

- Мениджърът ми се казва Алешандро с него се свързал директорът на ЦСКА, който е тук в Испания. Не се сещам името му, но знам, че е бил голям футболист на ЦСКА. Човекът е с черна коса и е шеф, сещате се за кого говоря.

- Познавате ли някой български футболист?

- Това, което знам и съм гледал е едни мачове на ЦСКА. Наблюдавах срещи от турнира за Купата на УЕФА срещу Тулуза. Мачовете ги гледах по кабелната телевизия в Бразилия. Видях малко или много, какви играчи има ЦСКА и как работи и се представя като отбор.

- Истина ли е, че сте имал оферта и от Локомотив Москва?

- Не, не смятам, че е нещо конкретно. Нищо конкретно и нищо подписано, просто разговори. Конкретното е тук и е ЦСКА. В моята глава настоящето ми се струва, че е този клуб. Искам да съм на това място, да премина в ЦСКА за следващите две години.

- Коя е ваша любима позиция на терена?

- Обичам да играя в халфовата линия, от лявата страна. Харесва ми да играя по-напред.

- Кой са предишните ви отбори. Къде сте играл, разбрахме за Удинезе и ПСВ?

- Играх във Вашко в Бразилия. После отидох да играя в Пумас от Мексико. Там бях до 2006 година, а после отново се прибрах в Бразилия. Носих екипа на Паулища. За последно бях в Спарта Прага, където минах проби. Нещата не се получиха и не съм там, а тук в ЦСКА.

- Играли сте заедно с Ромарио, така ли наистина?

- Да, да така.

- И кога се случи това?

- Станахме шампиони с Вашко през 2000 година. През същата година станахме първи и за Купа Меркосур.