Жена надува свирката и Чехия бие Китай
Жена надува свирката и Чехия бие Китай / Gong.bg, Инес Павлова

Мачът между преклонените от България с 3:0 гейма китайци и утрешните ни противници от Чехия се оказа по-интересен от очакваното. От високо двата отбора бяха следени от реномираната съдийка Зорица Биелица. Сръбкинята на няколко пъти пък накара 12-те волейболисти на полето да вдигат ръце с желанието да я накарат да промени решението си, но след като бе вече надула свирката, няма отмяна. Европейците биха азиатците с 3:1 гейма (25:21, 19:25, 25:18, 25:22), а след финалната точка хора от щаба на Китай се събраха около реферите и делегатите заради отсъжданията през последната част.

Но освен с продължителните разигравания, първата среща от втория ден на Световното първенство в Торино ще се запомни с грешки, грешки, пак грешки и с дузина комични моменти. А на фона на това в пресцентъра в Торино се коментираше разпалено дали Бразилия ще стане №1 при положение, че от самото начало се появиха проблеми в лагера на селесао – снощи тимът на Резенде е бил само с един разпределител след като Марлон е получил тежко чревно разстройство, а молбата за вписване на негов заместник не е била уважена.

Чехите от самото начало взеха инициативата и поведоха с 8:6, 15:12 и 16:14. при 21:18 обаче на сервис застана Ян Стокр. Само след секунди обаче неговата агитка снабдената с четири тъпана, чинели и дайрета замлъкна, а залата с усмивка изръкопляска. Причината Стокр така изпълни началния си удар, че топката тупна на 2 метра пред него. В крайна сметка обаче след 6 атаки на Попелка и 5 на Платеник, Чехия дръпна с 1: гейма след 25:21.

Вторият гейм обаче бе силен за Китай. Тяхната защита се конкурираше с тази на противника, имаше няколко спасявания дори зад рекламните пана на полето. При 12:13 обаче последва нов комичен сервис за Чехия – Юри Попелка така насочи топката си, че тя прелетя над цялото игрище и със сила се заби в огражденията на второто ниво на трибуните. Азиатците играха по-успешно и взеха първия си гейм на Мондиала със заключителна точка на Жонг за 25:19.

Третата част бе в актива на Чехия с 25:18 точки, като публиката пак видя по-забавни разигравания.

Доста по-мощен и силен бе сервисът от двата тима през четвъртия гейм. Предимството бе на страната на Китай до 18-та точки, при която позволиха да бъдат обърнати. Утрешните ни противници спечелиха 25:22 точки частта, а с това и мача с 3:1. Това бе второ поражение на азиатците в Торино и утре играят с Франция.

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.