Закриват Олимпийските игри 2008 в Пекин
Закриват Олимпийските игри 2008 в Пекин / снимка: БГНЕС

Испанският тенор Пласидо Доминго, китайската певица Сун Цзуин и известни майстори на кунг-фу ще участват в церемонията за закриване на Олимпийските игри 2008 г. в Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Според организаторите тази церемония принципно ще се отличава от откриването на игрите, акцентът на което бе поставен главно на историята на Китай, допълва БГНЕС.

По време на тържествената церемония за закриването на Пекинската олимпиада олимпийският флаг ще бъде предаден на кмета на Лондон Борис Джонсън. През 2012 столицата на Великобритания ще е домакин на 30-те летни олимпийски игри.

На британската страна са предоставени само 8 минути, за да представи своята програма, предава ИТАР-ТАСС. Съдържанието й се пази в тайна, но британски вестници пишат, че на стадиона ще се появи знаменитият лондонски червен двуетажен автобус, звездата на британския футбол Дейвид Бекъм ще изпълни наказателен удар, а легендарният китарист на Лед Зепелин Джими Пейдж ще изсвири един от хитовете си.

Борис Джонсън вече обяви, че бюджетът на Лондонската олимпиада ще е два пъти по-малък от този на Пекинската – 10 милиарда британски лири (20 млрд. долара).