Вожда №1 в Лос Анжелис
Вожда №1 в Лос Анжелис / netinfo
Петър Стоянов отново спечели „USA Open Sumo”. За трети път Вожда триумфира силния турнир на Америка, като извоюва златния медал при най-тежките сумисти в „Лос Анжелис Спорт Арена”. Среброто остана за Уламбайар Биамбайар (Монголия), а бронзът за представителя на домакините Кели Гнейтинг.

Миналата година Вожда остана с два сребърни медала след две загуби на финала именно от монголеца, който 7 години е бил професионален сумист и е тренирал с Асашорю.

Носителят на Интерконтиненталната купа, 16 национални титли, 8 европейски и 2 сребърни медала от световни първенства, за пореден път тази година надделя над двукратния световен шампион Уламбайар Биамбайар „Биамба”.

След като го направи на Купата на панаира в Хановер, сега в Лос Анжелис в осмото издание на „USA Open Sumo”, Вожда отново повали на дохиото монголския исполин, който се оказва най-сериозният му съперник в последно време. Капитанът на националния ни отбор бе по-добър и на американска земя.

35 гиганти премериха сили в абсолютна категория на Откритият шампион на Америка, а за финала се класираха най-добрите – Вожда и Биамба. В схватката българинът бе по-добър и взе първото място, медала и премията от наградния фонд.

В „Лос Анжелис Спорт Арена” се изявиха най-добрите сумисти при аматьорите от Америка, Азия и Европа.

Златото както през 2002 и 2004 година бе за Стоянов в абсолютна категория, а в тежка (+115кг) отново взе медал, но сребърен, след като на финала Биамба го излъга. Третото място тук бе за друг американец – Дан Калбфлейш. До сега в +115 кг българинът имаше сребро (2007) и бронз (2004година).

При жените американките нямаха конкуренция и прибраха абсолютно всички отличия.

Следващото голямо състезание за Петър Стоянов е през октомври, когато на 11 и 12-ти е 16-ото Световно първенство в Раквере (Естония). Шампионатът на планетата ще проведе в северна Естония, на 98 км от столицата Талин и на 20 км южно от Финския залив. В административния център на област Ляяне-Виру освен схватки при мъжете се очаква 7-ото първенство при дамите, 9-ото при юношите и за първи път битки за девойки.