Водещи български атлети откриват летния сезон
Водещи български атлети откриват летния сезон / netinfo
Повечето от елитните български атлети ще открият летния сезон тази седмица. На 29 май Ивет Лалова ще бяга на 100 м на турнира “Артур Такач” в Белград.

Миналата година Лалова отново откри летния сезон в сръбската столица. Тогава тя спечели на 100 м с 11,26 сек. За Лалова това бе първи старт след 2-годишно възстановяване от счупване на крака.

На 31 май водещата ни състезателка в дългите бягания Милка Михайлова ще участва в маратона в Стокхолм. За нея това ще е пореден опит да покрие норматив за олимпиадата в Пекин.

Тезджан Наимова ще открие летния сезон в Берлин на 1 юни. Атлетката е поканена да бяга в спринта на 200 м от програмата на първия турнир от “Златната лига”. Заради контузия Наимова пропусна зимния сезон и шампионата на планетата в зала във Валенсия. Атлетката все още не е напълно възстановена, но въпреки това ще започне сезона . Наградният фонд на цялата верига “Златна лига” е 1 млн. долара. Дисциплината 200 м при дамите е част от тези, които участват в разпределението на джакпота.

На 1 юни в Пловдив ще се проведе мемориалът “Вулпев, Бахчеванов”. В него ще участват голяма част от покрилите нормативи за олимпиадата в Пекин български атлети, а също така и тези, които гонят квота за виза за игрите в китайската столица.

Сред националите с най-голям шанс да покрият заветния норматив в неделя е световният шампион за юноши в тласкането на гюлле Георги Иванов. На турнира “Нови звезди”, който се проведе на 17 май, роденият в Сливен атлет тласна гюллето на 19,76 м и остана само на 4 см от норматива за Пекин. В скока на дължина при мъжете ще участват Николай Атанасов и Петър Дачев. В същата дисциплина при дамите Антония Йорданова ще опита да покрие норматив за Пекин.

В Пловдив ще бъде първият старт за сезона и на Спас Бухалов в овчарския скок. Другият национал в тази дисциплина - Илиян Ефремов, който скъса ахилес преди година, вече е напълно възстановен и ще открие сезона по време на националния шампионат, който ще се проведе на 14 – 15 юни в София. Ефремов, както и Бухалов вече са си подсигурили участието в Пекин, припомнят от федерацията.