ВИДЕО: Открийте разликите: Холандия - България 1:2 през 1988 и 2012 година
ВИДЕО: Открийте разликите: Холандия - България 1:2 през 1988 и 2012 година / Gong.bg

На пресконференцията преди мача между Холандия и България, завършил с успех 2:1 за нашите, селекционерът на „лъвовете“ Любо Пенев къде на шега, къде на сериозно, сподели, че контролата ще завърши с победа за България, а след това Холандия ще стане европейски шампион.

Това изказване обаче има своята причина, а тя е една контрола между двата отбора преди Европейското първенство през 1988 година, на което Холандия става шампион.

Приликите между мача на 24 май 1988 и този на 26 май 2012 година са доста. Двубоят отново се играе в Холандия на стадион „Де Куип“ в Ротердам. Мачът е част от подготовката на „лалетата“ за турнира, на който нашите както и сега са само зрители.

Развоят на срещата е абсолютно еднакъв с този от мача снощи, а герой отново е Любо Пенев – този път като играч. 21-годишният нападател води атаката на България и забива победния гол за 2:1 в 88-а минута.

Ян Вутерс открива резултата в полза на домакините преди това, а защитникът на Левски Николай Илиев изравнява в 82-а минута, когато засича с глава центриране от корнер.

31 дни по-късно капитанът на Холандия Рууд Гулит вдига купата на европейския шампион, който току-що е победил СССР с 2:0 на финала. Остава да видим, дали събитията ще се повторят и „лалетата“ ще триумфират в Полша и Украйна. За нас българите пък остава да се надяваме, че 6 години по-късно, както се случи след този мач през 1988г., ще имаме своето ново незабравимо лято.

Вижте видео от двата мача през 1988 и 2012: