Васил Спасов ще играе с белите фигури срещу Иля Смирин
Васил Спасов ще играе с белите фигури срещу Иля Смирин / netinfo

Най-добре представящият се до момента наш участник в IX индивидуално първенство за мъже – гросмайстор Васил Спасов, среща в 4 кръг с белите фигури изключително опитния си колега Иля Смирин. 40-годишният етнически руснак е един от малкото гросмайстори преминали границата от 2700 ЕЛО точки, въпреки че това бе не толкова скоро – през юли 2001 г. От 1991 г. той живее в Израел, неизменен член е на националния отбор на страната (участвал е в 8 шахматни олимпиади) и е трикратен национален шампион.

Младата ни надежда Киприян Бербатов има предимството на белия цвят срещу 18-годишния руски гросмайстор Дмитри Андрейкин. Той е представител на новата вълна млади руски гросмайстори и е сребърен медалист от миналогодишното световно първенство за юноши до 20 г.

В женската секция на турнира една от лидерките Антоанета Стефанова ще се изправи с черните фигури срещу една от младите надежди на женския шахмат в Полша – Йоланда Завадска. Миналогодишната сребърна медалистка от световното първенство за девойки до 20 години отстъпва на българката с близо 150 ЕЛО-точки, а и формата на нашата лидерка ни дава сериозни основания да се надяваме на успех.

Маргарита Войска играе с белите фигури с европейската шампионка за 2003 г. Пиа Крамлинг. Шведската гросмайсторка е четвърта в последната световна ранглиста на ФИДЕ от април 2008 г. Oт началото на 80-те години на миналия век тя е неизменно сред най-силните шахматистки в света. Участва редовно в мъжкия отбор на Швеция на шахматните олимпиади. 45-годишната Крамлинг, която понастоящем живее със съпруга си в Испания, е една от малкото жени шахматистки, носителки на званието гросмайстор при мъжете.

Емилия Джингарова има белите фигури срещу вчерашната противничка на Войска – Елена Дембо. Амбициозната рускиня, която се състезава за Гърция, има звание международен майстор при мъжете и поредната й мечта е да покрие норматив за мъжки гросмайстор. Тя е привърженичка на зрелищността в шаха, като кумири са й най-безкомпромисните шампиони – Тал, Фишер, Каспаров.