Вальо Михов: Трябва да спрем първенството
Вальо Михов: Трябва да спрем първенството / netinfo
„Аз участвах на една кръгла маса и казах, че това ще е последният ми дебат, защото всичко това, което съм го говорел още 1991 година, сега е същото. Тоест нещата са същите от 16 години”, заяви в специално интервю в „Спортно Шоу Гонг” шефът на професионалната футболна лига Валентин Михов.

Това не е пътят, по който сме тръгнали. Днес говорих с част от представителите на Турция, където държавата отпуска милиони за футбол. В Гърция е същото, а в Унгария сега започват”.

„За да има футбол трябва да има бази. Трябва да спрем първенството, за да си изясним взаимоотношенията с нашата държава. Това, което правим в момента е едно мъждукане. Отборите неминуемо ще стигнат до 12 максимум, което да развиват футбол и още токова в Б група.Всеки иска да развива професионален футбол, но за това трябва да работиш професионално, да имаш база, върху която да надстройваш нещо”, сподели Вальо Михов по повод темата за базите.

„Утре имам заседание на управителния съвет. Една от темите ще е, че идват около 450000 лева за детско-юношеските школи, които ще разпределим поравно между клубовете. Моята идея бе още миналата година, парите да се разпределят на 2 клуба, после на други 2, за да се построят 10,15 нови терена за един мандат”.

„Може да е цинично, но според мен базите не се дават, защото няма комисионни.

18 години съм във футбола и през това време нищо не е променено. Ако трябва може да спрем първенството, докато изясним позицията си.

„След това обаче ще искам от моите колеги да направим инвестиция в тези хора, които ще работят с детско-юношеските ни кадри”.

Според Михов решение на проблемите с базите са намерили само Литекс и Славия.

„Футболните хора бързо ще се обединим за тази цел. Гордея се, че съм бил толкова време в тези среди. Някои хора обаче са от по скоро и им липсва футболния манталитет.

„Проблемът е че без база не може. Скоро бях във Видин. Наказание е да пътуваш по този път. Гледам как се вършат нещата в България - нямаме път, нямаме управленци, които да се обединят и да обединят народа”, коментира цялостното положение в страната босът на лигата.

„По брой политици снимани с известни наши спортисти, нашите политици са на първо място. Няма спечелил от българския спорт собственик. Те печелят обаче имидж, който им отваря много врати. В Европа е същото – не печелиш директно от футбола, но това което ти дава държавата ти носи възвращаемост”, обясни Вальо Михов.

„Винаги съм бил оптимист, но сега за първи път съм песимист. Докато държавата няма стратегия и политика в спорта, и конкретно във футбола, ние ще си мъждукаме.

Призовавам политиците ни да си помислят, да си назначат съветници към спорта, за да направим стратегия”.

„Все пак смятам, че нашият футбол, сравнено с всичко което се прави в България, е едно оазисче, което може през година, две да прави нещо светло в нашата страна”, завърши оптимистично шефът на ПФЛ.