УЛЕБ обсъжда революционна схема
УЛЕБ обсъжда революционна схема / netinfo
Ръководството на Съюза на Европейските баскетболни лиги обмисля въвеждането на революционна схема в турнира за Купа УЛЕБ. В последните седмици се разгоря явен скандал между УЛЕБ и ФИБА именно заради намерението обединението на професионалните лиги в Европа да увеличи броя на участниците във втория по сила турнир, който администрира.

Интересът за участие в двете надпревари организирани от УЛЕБ е неимоверно голям и в момента от ФИБА-Европа търсят различни начини да се противопоставят на това и да задържат клубовете, дори предлагайки парична компенсация.

Всичко засега остава на ниво неофициална информация, но сигналите за желаното увеличение на отборите в купа УЛЕБ са повече от явни. Първоначално се появиха варианти, при които Купата да се проведе с 32 или дори 48 тима, но последните слухове са доста впечатляващи – 50 отбора в купа УЛЕБ догодина.

Планът предвижда в първата фаза участниците да бъдат разделени на 10 групи по 5 тима, а напред да продължат първите два от всяка група. Още по-интересен е фактът, че в следващият етап, заедно с тези 20 останали тима, да се включат и 4 клуба отпаднали от Евролигата. Така обединените 24 отбора ще бъдат разделени на 4 групи по 6 отбора, от които напред за елиминациите да продължат първите 4 тима от всяка група. Последната фаза предвижда провеждане на финална осмица, двубоите, от която да се играят една седмица до излъчването на шампион в турнира.

В баскетболните среди отдавна се говори за желанието на УЛЕБ да включи в турнирите си не просто отбори от най-силните европейски първенства, а и качествени клубове от страните от Източна Европа.

Вече се появиха доста въпросителни около участието на най-силните руски отбори, а в последните дни излезе информацията, че хърватският Задар например, който остана втори в местния шампионат, е получил покана за участие в Купа УЛЕБ.

При такова евентуално развитие е възможно и България да получи право при желание да се включи с повече от този един представител, който имаме в лицето на ЛукОйл Академик. Логично вторият вариант да е вицешампионът ЦСКА, който също е амбициран за евроучастие. Дали обаче ще се стигне до там, как ще се противопостави ФИБА и как „червените” биха приели тази ситуация е въпрос на време.

Фактите от миналото говорят, че през сезон 2004-2005, когато купа УЛЕБ се проведе с 42 отбора ЦСКА имаше такъв шанс, но не се възползва, за да участва в Еврокупата на ФИБА.