УЕФА реагира на изказването на Блатер за „робите”
УЕФА реагира на изказването на Блатер за „робите” / netinfo
Ръководството на УЕФА реагира срещу изказването на президента на ФИФА Сеп Блатер за „робството” на футболистите и изявлението му относно случващото се с Кристиано Роналдо. Официален представител на европейската централа излезе със специално изявление по случая.

„Иска ми се да припомня, че след въвеждането на „правилото на Босман” играчите и техните агенти започнаха да оказват голямо влияние на трансферния прозорец, като при увеличението на заплатите и сроковете на договорите. Това е нещо нормално. Клубовете се опитват да задържат своите водещи играчи, а футболистите от своя страна искат да получават по-големи възнаграждения. В този случай да се говори за робство е неуместно – за цялата история на човечеството робите никога не са получавали възнаграждение за своя труд”, заяви Уилям Гайяр.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер определи футболистите като „съвременните роби” по време на пресконференция в отговор на въпрос за нежеланието на Манчестър Юнайтед да пусне Кристиано Роналдо в Реал.

„Правилото на Босман” осигурява пълна свобода на играчите след изтичането на договорите им, а с това гарантира и редовното плащане на всички договорени суми, както и разтрогването на контракта, ако клубът не изпълнява задълженията си. Освен това „правилото Босман” ограничава възможните некоректни номера, чрез които шефовете на клубове преди време можеха да обвържат с договори футболистите.