УЕФА разследва 26 уредени мача, включително и от България
УЕФА разследва 26 уредени мача, включително и от България / netinfo
Европейската футболна асоциация (УЕФА) има секретен списък с 26 мача, които ще бъдат разследван заради съмнения, че са били манипулирани в полза на залагания при букмейкъри.

Германското списание Шпигел се е добрало до този списък, в който са включени 12 мача от квалификациите за влизане в груповата фаза на УЕФА, осем мача от турнира Интертото, три мача от квалификациите за влизане в Шампионската лига, два мача от турнира за купата на УЕФА и един от квалификациите за Европейското първенство през 2008 година.

15 мача са от този сезон, а останалите 11 са от периода между юли 2005 и ноември 2006 година. Отборите, които са заподозрени, че са уредили мачовете си с цел финансова изгода по незаконен път са от Източна и Югоизточна Европа, а сред тези страни са България, Грузия, Сърбия, Хърватия и трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония.

Според УЕФА, тези мачове, които подлежат на разследване, накърняват имиджа на футболната игра. Ако УЕФА не успее да намери достатъчно силни санкции за провинилите се клубове, те ще бъдат предадени на европейската полицейска система Европол.

Центърът на залаганията бил в Азия, където няма никакви ограничения за начина и броя на залаганията, които могат да бъдат направени. Разследването на УЕФА до момента показва, че на един мач са залагани суми между 1 и 2 милиона евро, а чистата печалба е била още толкова.

По-рано този месец петима представители на УЕФА са пътували до Хага, седалище на международния съд за криминални престъпления, и са представили 96-странично досие с доказателства за уредени мачове, пише още Шпигел.