Трудно класиране за финал на ансамбъла
Трудно класиране за финал на ансамбъла / Guliver/Getty Images

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика успя се класира за финала на олимпийския турнир в Рио де Жанейро. Грациите ни завършиха на седмо място в квалификациите с общ сбор от двете съчетания 34.182 точки. За финала се класираха първите осем отбора.

Момичетата ни изиграха чисто първата композиция - с 5 ленти, за коятo получиха 17.566 точки.

Гимнастичката Невяна Владинова с категорично класиране за финала в Рио

При второто си излизане на килима момичетата допуснаха груби грешки, две изпускания на бухалките, както и още една неточност в началото на съчетанието. Това даде повод на съдиите да ги оценят с 16.616 точки на композицията с два обръча и три чифта бухалки.

Ансамбълът ни в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова обаче намериха място сред най-добрите 8 състава, които ще си оспорват медалите в многобоя утре, неделя, 21 август.

Тимът на Русия също допусна груба грешка, както и други неточности при второто си изпълнение, с което отстъпи първото си място на Испания. Сборная събра 35.516 точки за двете съчетания - 18.283 точки за пет ленти и 17.233 на бухалки и обръчи.

Лидерът Испания игра без грешка в първия състезателен ден и получи сбор от 35.749 точки (17.783 на пет ленти и 17.966 за обръчи и бухалки).

Третото място в квалификациите е за Беларус със сбор от 35.433 точки. Челната шестица допълват съставите на Италия (35.349), Япония и Израел.