Топалов в дуел “на сляпо” преди старта на “М-Тел Мастърс”
Топалов в дуел “на сляпо” преди старта на “М-Тел Мастърс” / netinfo
19-ият световен шампион по шахмат Веселин Топалов ще играе с вързани очи срещу 40-годишен италианец ден преди старта на супертурнира “М-Тел Мастърс” в София.

Безпрецедентният за България демонстративен мач ще е на 8 май в зала “София” на “Гранд хотел София”. Съдията ще пусне часовниците в 19.30 часа. Двамата ще имат по половин час за игра. За разлика от съперника си българският гросмайстор няма да може да вижда дъската.

Срещу Топалов ще седне Алекс Брунети от град Комо. Миналата година той победи в играта “Познай ходовете на Топалов” (Play like Topalov), която се проведе по време на “М-Тел Мастърс”. В интернет сайта на състезанието www.mtelmasters.com феновете на шаха трябваше да отгатват ходовете на световния шампион в десетте му партии. Брунети позна общо 209 хода на Топалов. Играта предизвика огромен интерес сред любителите на древната игра. В нея се включиха общо над 1850 души от цял свят.

Брунети е компютърен специалист, но често организира шахматни събития в Комо. Научил се да “мести” фигурите на 12, а от 20 години играе за местен клуб. Любимите му играчи са Алехин, Каспаров и Топалов.

„М-Тел Мастърс” е един от най-великите шахматни турнири на съвремието и на него се играят страхотни партии, които са удоволствие за всички нас, феновете на шаха, споделя Брунети. - Много съм горд, че спечелих играта „Познай ходовете на Топалов” и с нетърпение очаквам момента, в който ще се запозная с него и ще играем шах.”

Мачовете “на сляпо” се радват на голям интерес сред почитателите на шаха. Над 1000 зрители са гледали на живо демонстративния мач между Веселин Топалов и Юдит Полгар, който се игра миналата година в Билбао. Тогава най-силният при мъжете спечели с 3:1 срещу най-силната при жените.

Още спортни новини в Gong.bg