Топалов победи Крамник в осмата партия
Топалов победи Крамник в осмата партия / netinfo

Победа на Веселин Топалов с черните фигури срещу Владимир Крамник позволи на българския гросмайстор да изравни резултата в мача за световната титла по шахмат. В осмата партия Веско принуди руския си опонент да се предаде на 53-ия ход и двамата шахматисти продължават борбата при равенство 4:4.

Това е и първата чиста победа на Топалов в Елиста. Другата си цяла точка той спечели служебно в петата партия, след като Крамник не се яви на дъската демонстративно. Утре Топалов и Крамник почиват, а в събота в деветата партия българинът ще има белите фигури. По регламент съперниците ще изиграят 12 партии. При равен резултат на 12 октомври ще се проведе тай-брек, т. е. партии с ускорено контролно време.

По-рано днес руският гросмайстор Владимир Крамник се закани да съди Международната шахматна федерация (ФИДЕ).

След края на двубоя Крамник ще се обърне към Спортния арбитражен съд в Швейцария с мотива, че е нарушен договорът за провеждането на мача за световната шахматна титла при мъжете.

Крамник твърди, че не се е явил за петата партия, когато той бе санкциониран със служебна загуба, защото са нарушени правата му в договора, т.е. да ползва тоалетната в своята стая за почивка.

Според адвоката на руснака тази пета партия тогава просто не е трябвало да се играе. Руската шахматна федерация обяви, че застава твърдо зад Крамник.