Топалов: Част сме от шахматния бум, Чепаринов: С Веско ще бъдем спортни врагове
Топалов: Част сме от шахматния бум, Чепаринов: С Веско ще бъдем спортни врагове / netinfo

За първи път двама български гросмайстори ще играят един срещу друг на турнир от толкова висок ранг. Сблъсък Веселин ТопаловИван Чепаринов очаква феновете на шахмата в две действия по време на супертурнира МТел Мастърс от 8 до 18 май в Централен военен клуб.

До сега двамата бяха от един отбор – дълги години младият талант бе секундант на 19-тия световен шампион, а на предишните издания на турнира в София му подготвяше „новинки” и стратегии за победи над съперниците.

Сега двамата ще застанат от двете страни на дъската като противници. и двамата обаче ще покажат какви истински джентълмени са. Потвърждението идва директно от Топалов: „Много от нещата, които заедно сме тренирали и анализирали, не е етично да използваме по време на партиите между нас. Това е главният проблем. Ще имам проблем да се настроя за тези две партии. Човек трябва да се абстрахира. Повечето ми партии трябва да са завършвали ремита, защото съм тренирал с големи имена като Камски, Леко, Пономарьов и много други. Иван ми помогна много последните години. Постоянно ми помагаше. С „новинки” ми е донесъл и има заслугата за много мои победи. Понякога обаче се получава така, че трябва да спориш с хора, с които си тренирал. На последния турнир на финала победих сегашния ми секундант Вайехо. Това е животът! Наистина се надявам на 18 май да бъда №1 защото тази година е по-важно от предишните. Победата сега ще ми даде правото да участвам на финала на „Големия шлем” в Билбао. Това за мен е доста важно. Човек и играч като мен, който е свикнал винаги да побеждава, се нуждае постоянно от победи, за да може да поддържа увереността си”.

Чепаринов пък сподели пред Гонг: „Навлизам в нов период на моето развитие. Нормално е да играем един срещу друг, след като му помагах последните три години на МТел Мастърса и други турнири. Това много ми помогна да се развия. Ще покажа всичко, което мога и не искам да разочаровам организаторите. Сега срещу Веско всичко ще запазя за себе си. Имаме си различни секунданти. Приятели сме, но на дъската ще бъдем спортни врагове. Двамата имаме активен стил, така че очаквайте интересни партии”.

Относно турнира тази година Топалов е доволен, че съперниците му са нови. „В много добро настроение съм, защото МТел Мастърс е повод за много добри спомени. Радвам се да видя, че има шахматен бум в България. Той продължава, ние прогресираме и се развиваме. Залата тази година е нова, пет от шестте играчи са различни спрямо миналата година. Турнирът е по-силен от преди – имаме най-добрия играч в момента Аронян, победителят от Световната купа по бърз шах Раджабов, световния шампион по блиц Иванчук, победителят от Световната купа по шах на сляпо Сянджи, а освен това играем аз и Чепаринов. Тази година ще бъде една от най-добрите в историята на турнира. Целта на турнира е през България да минат възможно най-много от световните имена в шаха. Най-силните играчи бяха тук – Вишванатан Ананд бе три пъти участник, Камски, Пономарьов и Адамс – по два пъти. В момента има много добри шахматисти, които заслужават да бъдат поканени. Аз очаквам много от Аронян, Иванчук е понякога гениален” коментира Топалов.

„Чувствам се много добре преди старта на турнира. Прибирам се от много силен турнир в Баку. Не съм си починал добре, но ще съм възстановен за първата партия. Това, че ще играем двама българи, ще засили допълнително интереса. Влязох във форма и след турнира в Азербайджан, защото там започнах много лошо с четири загуби, после взех да играя добре и съм доволен. За мен Веско Топалов и Левон Аронян имат най-големи шансове за краен успех в МТел Мастърс 2008. Но всички са много силни и всеки един има шанс да спечели. Никога не съм играл с Бу Сянджи. Преди време местих срещу друг китаец, който е втори в страната. Ще ми бъде интересно да го срещна” разказа пък Чепаринов.

Интерес предизвиква стъклената стая, в която ще бъдат трите дъски и шестимата гросмайстори. Опит с това има само Топалов, който сподели: „Аз съм единственият играч тук, който е играл в подобна стъклена стая. Първият път бе в Испания. Първите дни се чувстваш малко странно, но след това свикваш и се концентрираш, а във финалната фаза бях много добре. Всичко се прави за зрителите – да им бъде по-удобно, да се приближат към масите, играчите, няма нужда да пазят тишина и не ни пречат. Това прави атмосферата по-разчупена. Тази стъклена стая прави шаха по-достъпен за хората”. От друга страна като дебютант в „клетката” Чепаринов каза: „Влязох и разгледах стъклената стая. Интересно е. Не знам как ще се чувстваме”.

Любопитни бяха думите на Веско Топалов за реванша на футболното и черно-бяло поле на 13 май – демонстративния мач Чес ЮнайтедЛевски: „Последно играх футбол миналата година, но физически и тактически съм добре. Със сигурност ще имаме и добра стратегия. Главният ни проблем ще бъде да имаме добри изпълнители. Ветераните – аз и Иванчук, ще играем в защита, защото не можем да тичаме толкова. Младите да бъдат в атака, да се връщат и да помагат”.

Гонг забеляза, че Топалов носи розова вратовръзка – на цикламени и сини сърчица. Защо? „Въобще не съм забелязал с каква вратовръзка съм. Ще сложа друга – каква искаш да бъде?! Не е нарочно или специално, даже на знаех, че е на сърчица”.