Тодор Стойков: Дано 2008-а да е сред най-успешните за баскетбола
Тодор Стойков: Дано 2008-а да е сред най-успешните за баскетбола / netinfo
Капитанът на националния ни тим по баскетбол, най-добрият ни състезател в последните години – Тодор Стойков, изпраща годината със смесени чувства. 30-годишният играч спечели титлата и Купата на страната с клуба си ЛукОйл Академик, но съжалява за пропуснатия шанс да се класираме на Европейско първенство с националния ни тим.

„Нормално е да имам цели, свързани с баскетбола. Надяваме се да направим нещо по-значимо с ЛукОйл Академик. Титла и Купа задължително. Националният с мое или без мое участие, да успее да се класира за европейското първенство, защото има хора, които го заслужават”, пожела си Тодор Стойков в специално интервю за ГОНГ. „Дано 2008-а година да е една от най-успешните за баскетбола. Семейството да ме подкрепя, пък изненади винаги може да очакваме”, добави Стойков.

На въпрос, защо продължава да поставя под съмнение участието си в националния, капитанът на баскетболния ни шампион коментира: „Все пак има нов треньор и той първо трябва да ме покани. Когато треньорът, в случая Пини Гершон направи списък, тогава ще разберем, дали съм част от националния. Пък и някои вече ме сложиха и за треньор. Вече и аз не знам от коя страна на бариерата стоя – на игрището, на пейката или в трибуните. Даже за себе си съм изненадан”.

Тодор Стойков твърдо заяви, че не се вижда като треньор в бъдеще. „Не се виждам като треньор, даже и помощник на Пини Гершон. Не се замислям за такава професия”, отсече играчът.

По повод факта, че ЛукОйл Академик ще посрещне 2008-ма година като лидер в своята група за купа УЛЕБ Тодор Стойков заяви: „Резултатът не трябва да ни вдига в облаците, това е просто добра изходна позиция”.

За изтичащата 2007-а пък състезателят на „студентите” каза: „Освен титлата и Купата с ЛукОйл, годината не може да бъде запомнена като успешна. Най-вече заради неуспеха с националния. Но аз гледам напред и си поставям високи цели. Дано да успеем повече на баскетболното игрище”.

„Може би съм станал по-опитен в баскетбола и искам да помагам на младите да израстват. С националния тръгнахме с голямо желание в евроквалификациите това лято, но аз казах, че просто няма потенциал отборът. Не се крия зад успешни или неуспешни игри. Това ни е потенциалът, това са ни възможностите. В националния е по-различно от ЛукОйл. Само със сърце не става, трябва и потенциал. Трябва и можене, а ние на този етап го нямаме”, сподели мнението си Стойков и коментира още по повод признанието на Пини Гершон, че от години следи кариерата му: „Това само може да ме радва, че такъв човек ме познава от 13 години. Малко или много съм показал постоянство и съм останал в полезрението на такъв треньор. Дано с идването си помогне на националния отбор. Може би е мотивация за по-младите, защото ще работят с такова име. Усещам, че напрежението ще е огромно, защото, ако отборът не успее, треньорът няма да е виновен, а играчите. Вече колко години се радваме на победата над Реал, а нямаме нови успехи. Държавата като цяло икономически не е на нивото, на което трябва да бъде. Като всеки спортист и аз искам да играя в голяма зала за 10 хиляди човека. Да се гордеем, а не като идват чуждестранни легионери, да ни се смеят, че нямаме една зала и да ни оплюват дори когато си получават парите тук.”

Накрая Тодор Стойков пожела на всички фенове на спорта да бъдат живи и здрави. „На баскетболните феновете ще им кажа, че новата година започва с един страхотен мач – ЛукОйл Академик срещу Бенетон Тревизо, който е голямо име и дано да стане истински празник на 8-ми януари”, каза още капитанът на националния ни тим.