Тезджан отново срещу най-добрите в Цюрих
Тезджан отново срещу най-добрите в Цюрих / netinfo
Три българки - Тезджан Наимова, Ивет Лалова и Даниела Йорданова, ще вземат участие в петия турнир от Златната лига по лека атлетика "Световна класа" (Weltklasse) на 7 септември в швейцарския град Цюрих.

Тезджан Наимова ще стартира в спринта на 100 метра редом със световната вицешампионка Лорин Уилямс и бившата световна шампионка (2003 година) Тори Едуардс (САЩ), европейската рекордьорка (10,73 секунди) Кристин Арон (Франция), двойната европейска шампионка Ким Геверт (Белгия), Евгения Полякова (Русия), Лора Търнър (Великобритания), както и още две американки - Кармелита Джетър и Мелиса Барбър.

Ивет Лалова е фаворитка в спринта на 200 метра - дисциплина, която не е в Златната лига, но допълва програмата на състезанието в Цюрих. Нейни по-сериозни съпернички са Микел Барбър (САЩ) и Катлийн Чирх (Германия).

В бягането на 1500 метра Даниела Йорданова ще премери сили с новата световна шампионка Мариам Джамал (Бахрейн), сребърната и бронзовата медалистки от Осака'2007 Елена Соболева (Русия) и Ирина Лишчинска (Украйна), европейската шампионка в зала и на открито Лидия Хойецка (Полша), както и още три рускини - Олга Егорова, Юлия Фоменко и Наталия Панталеева.

Само трима останаха в борбата за джакпота от 1 милион долара. Това са двете американки Саня Ричардс (400 метра) и Мишел Пери (100 метра с препятствия), както и рускинята Елена Исинбаева (овчарски скок).

Наградният фонд на турнира е увеличен двойно в сравнение с миналата година и възлиза на 1,4 милиона долара (1,03 милиона евро). Освен това премиите за първите осем в "златните" и в останалите дисциплини в официалната програма са изравнени.

Така например, ако Тезджан Наимова извоюва победа на 100 метра (златна дисциплина), ще си тръгне с чек на стойност 25 000 долара. Миналата година победителката в тази дисциплина получи 16 000 долара.

Ако пък Даниела Йорданова финишира първа на 1500 метра, също ще прибере 25 000 долара. Година по-рано обаче сумата за победителката в тази дисциплина (която не е златна) бе 8000 долара.

За съжаление почитателите на леката атлетика няма да видят титаничния сблъсък между световния шампион на 100 метра Тайсън Гай (САЩ) и световния рекордьор Асафа Пауъл (Ямайка).

Явно притеснен от загубата си на шампионата на планетата в Осака'2007 Пауъл предяви твърде високи финансови претенции с мисълта, че организаторите на състезанието няма да го удовлетворят.

Спринтьорът от Ямайка е поискал 100 000 долара само за участие (така наречените стартови пари), докато новата звезда Гай ще вземе 50 000 долара за появата си на стадион Летцигрунд в Цюрих.