Тереза Маринова: Това е най-тежкото ми решение
Тереза Маринова: Това е най-тежкото ми решение / netinfo
Една от най-изявените ни лекоатлетки Тереза Маринова взе изключително тежкото решение да приключи професионалната си кариера на спортист осем години след олимпийската си титла в тройния скок от Сидни 2000.

„Исках да обявя това решение пред всички. Поводът да ви събера е моето оттегляне от леката атлетика”, каза развълнувана Тереза пред събралите се журналисти.

„И за мен този момент идва рано. Имах голямо желание да участвам на Олимпиадата и това повлия на моето решение. Възстановяването ми след престоя в болницата ще е малко по-бавно и дори да опитам да направя нещо повече на Олимпиадата, това нямаше да е достатъчно”, сподели Маринова.

„Благодаря на българската федерация, която ме подкрепяше и вярваше в мен. Искам да се извиня на БОК, защото по всяка вероятност кандидатурата ми за комисията на спортистите към МОК ще отпадне, тъй като условието беше да участвам в Пекин. Извинявам се и на Данчо Йовчев, защото неговата кандидатура също беше много силна, но той е спортист и ще ме разбере”, допълни Тереза Маринова.

Олимпийската ни шампионка коментира още, че преди време е имала голямо желание да се занимава с деца. „Надали условията в България ще ми позволят да изпълня тази си мечта. Винаги съм казвала, че камъкът си тежи на мястото. В средите на леката атлетика се чувствам най-добре, но искам първо да си почина”, пък заяви Тереза в отговор на предложението на президента на родната централа Добри Карамаринов лекоатлетката да работи заедно с ръководството на федерацията.

Личният треньор на Маринова – друг голям спортист Христо Марков също като възпитаничката си говори емоционално и със сълзи в очите: „От половин година Тереза имаше сериозен проблем с крака. Обмисляхме да участваме в дългия скок на Олимпиадата. Медикаментите, които взимаше бяха сериозни и аз бях човекът, който я спря. Не знаех дали ще може да ходи на следващата сутрин при такива натоварвания. Тереза наистина изтърпя страшно много. Отговорността, която пое с това кандидатстване за комисията на спортистите, я измъчи страшно много. Положението стана много тежко. Знам, че ако има нужда от съвет първият човек, на когото ще се обади съм аз. Сигурен съм, че ще вземе правилно решение. България ще продължи да ражда таланти в леката атлетика и ние ще продължим да работим.”

„Много ми е трудно в човешки и професионален план”, бе първият коментар на боса на родната атлетика Добри Карамаринов.

„Когато си олимпийски шампион, не си обикновен човек. Тереза е невероятен спортист. Тя постигна всички. Разбира се, можеше да постигне много повече, но само да кажа, че не ми се иска тя да се разделя с леката атлетика. Дано да остане в леката атлетика, след като си отдъхне известно време. За нас ще е чест, ако Тереза работи заедно с нас”, заяви Карамаринов.