Със здравец и зъбобол изпатихме стрелците за Пекин
Със здравец и зъбобол изпатихме стрелците за Пекин / Снимки: Gong.bg
С менче вода и здравец бяха изпратени четиримата български олимпийци по спортна стрелба по обед на Аерогара София. Светената вода бе лисната от внучката на президента на стрелкови клуб Левски Бранимира Цветанова – Елена.

Таню Киряков, Мария Гроздева, Ирена Танова, Десислава Балабанова бяха закичени и с китки здравец. Със стрелците ни отпътуваха Иван Мандов (треньор на пистолет), Валери Григоров (треньор на пистолет), Марсел Коен (треньор на пушка) и Димитър Спасов (оръжейник). Цели 12 килограма тежи куфарът заключен с катинар с двете пушки на Десислава Балабанова.

Таню Киряков по традиция не говори пред медиите преди Олимпиада. Двукратният олимпийски шампион обаче заминава със здравословен проблем – гранолом на зъба. Рано тази сутрин Киряков е бил на зъболекар, като д-р Бошкова само е отворила зъба, но не е сложила нито лекарство, нито пломба, защото за това се използват от вещества, които са в списъка със забранени такива.

„Спазваме традициите и както преди всяка Олимпиада, така и днес имаше здравец, менче с вода . . .” - сподели с усмивка Мария Гроздева.

„Отиваме с голям оптимизъм, за себе си съм настроена положително, много добре подготвена и се надявам целият този труд да не отиде на вятъра, а да се увенчае с успех. Много се потрудихме! Това ще бъде много трудна Олимпиада, като се знае китайците какво искат и как се готвят. Да се надяваме, че и домакини са хора и те могат да се изпуснат нервите. Когато през април бяхме в Пекин, установихме, че на 7-8 ден все още не сме аклиматизирани и затова отиваме по-рано. Няма да обръщаме внимание на мръсния въздух там, има по-важни неща. Стрелбището в Пекин е грандоманско и огромно! По време на Световната купа ни трябваха два дни, за да го обиколим и разберем къде какво има. Нямам свръхбагаж, нито като лично тегло, нито като багаж. Взели сме си най-важните дрехи за 15-17 дни. Децата ги оставихме на майка и татко. Казахме им, че отиваме на Олимпиада, но се заиграха и не пожелаха да дойдат до летището. Вкъщи ни изпратиха с вода и здравец. Дори Валерчо вчера ме изненада с думите „Мамо, ти отиваш само да се вземеш медалите и веднага се връщаш, нали?!” Дано бъдем на върха и слушаме българския химн в Пекин”, добави Гроздева.

Гонг научи, че в момента върви разследване от Националната Следствена служба за Антоанета Бонева, която даде положителна допинг проба за кокаин, а в стрелковите среди се предполага, че кокаинът е попаднал чрез студен чай!

Програма на българското участие на спортната стрелба в Пекин:

09. 08. 08, събота: дисциплина – 10 м пушка, жени - Десислава Балабанова

10.30 – 10.50 - финал дисциплина - 10 м пистолет, мъже – Таню Киряков

15.00 – 15.20 ч – финал

10. 08. 08, неделя: дисциплина - 10 м пистолет, жени – Мария Гроздева и Ирена Танова

12.00 – 12.20 ч – финал

12. 08. 08, вторник: дисциплина - 50 м пистолет, мъже – Таню Киряков

12.00 – 12.20 ч – финал

13. 08. 08, сряда: дисциплина - 25 м пистолет, жени – Мария Гроздева и Ирена Танова

15.00 – 15.20 ч – финал

14. 08. 08, четвъртък: дисциплина - 50 м пушка от 3 положения, жени – Десислава Балабанова

12.30 – 12.50 ч – финал