Съд разреши на ФИФА да не подписва договор с “MasterCard”
Съд разреши на ФИФА да не подписва договор с “MasterCard” / netinfo

Американският съдия Лорета Преска прекрати действието на присъдата, задължаваща ФИФА да сключи веднага осемгодишен спонсорски договор с корпорацията “MasterCard”, като по този начин удовлетвори частично искането на световната футболна централа.

Решението е в сила, докато тече обжалването на присъдата. През април компанията повдигна обвинение срещу федерацията, като я обвини в нарушаване на спонсорско споразумение. През 2002 г. “MasterCard” подписа договор с ФИФА, според който става основен спонсор на Световните първенства по футбол през 2002 и 2006 г., като има право да удължи споразумението и за следващите два шампионата на планетата.

Само в случай на отказ от страна на “MasterCard” ФИФА получава възможност да подпише договор с друг спонсор. В официално заявление на “MasterCard” бе оповестено, че компанията е провела наскоро разговори с ФИФА за удължаване на договора за Световните първенства през 2010 и 2014 г., при което представители на федерацията са уверили “MasterCard”, че не водят преговори с други компании.

ФИФА обаче неочаквано подписа договор с основния конкурент на “MasterCard” – корпорацията “Visa International”, според който тя става официален спонсор на Световните първенства по футбол през 2010 и 2014 г. По-рано през декември американски съд постанови , че ФИФА трябва да сключи задължителен осемгодишен договор с “MasterCard”.