Стъкло, метал и кокос пречат на подсказването в шаха
Стъкло, метал и кокос пречат на подсказването в шаха / netinfo
Първа по рода си стъклена стая бе изградена в балната зала на Военния клуб в София по случай четвъртото издание на супер шахматния турнир „МТел Мастърс”. Надпреварата между Веселин Топалов, Иван Чепаринов, Теймур Раджабов от Азербайджан, Бу Сянджи от Китай, Василий Иванчук от Украйна и Левон Аронян от Армения официално ще бъде открита на 7 май в 18 часа в присъствието на президента на Република България Георги Първанов. Партиите стартират на следващия ден в 15 часа.

Уникалната конструкция тежи над 10 тона! Строежът й стартира на 4 май в 19 часа след приключването на салса фестивал. Последните работи в нея се очакват да бъдат направени до 7 часа сутринта на 6 май, защото първото експлоатиране на клетката ще бъде демонстративната среща Веселин Топалов - Джейсън Джуит от щата Айова. 19-тият световен шампион ще играе с вързани очи срещу 23-годишния математик от САЩ от 19 часа. Двамата ще имат по половин час за игра. За разлика от съперника си, българският гросмайстор няма да може да вижда дъската.

„Павильонът” има климатична, осветителна и въздушна инсталация, а плюс това специално шумоизолиране. Специалисти са изготвили така металната конструкция на тавана, че дори хора на метър едни от друг да не могат да се чуват. Това се дължи на разположението на метален кръг с дъги и страни. В първите часове на деня при окончателното завършване на стаята, шумоизолирането от външен и вътрешен шум ще бъде тестван с ултразвук. Освен конструкцията на тавана, допълнителен ефект придават и използваните материали- стъклена вата, специално дебело стъкло, хераклид (вид изолиращ материал на базата на кокос), като постигнатият ефект е на равен на 12-метров бетонен зид. Стъклото дори е бронирано. Подът вътре в стаята също е от стъкло оцветено в черни и бели квадрати. Настилката е без нито един винт.

Общо 24 души са включени в строежа в балната зала на Военния клуб. Изграждането, проектирането и строежът са направени за 14 дни.

Стъклената клетка е поставена в центъра на залата, като по всяка вероятност по време на партиите осветлението в залата ще бъде изключено, а зрителите без проблем ще могат да се приближават и само от метър да следят ходовете на гросмайсторите. Ще има и огромни екрани, на които ще се излъчват партиите и ще се коментират от специалисти. Един от коментаторите ще бъде Борис Спаски. Във Военния клуб няма да се пози тишина, защото шахматистите няма да чуват нищо от извън, а дори и в стъкленото помещение.