Страхотен допинг скандал гръмна в САЩ
Страхотен допинг скандал гръмна в САЩ / netinfo
"Зала на бейзболния позор" - така телевизионната компания Ей Би Си нарече един от най-шумните скандали в историята на американския професионален спорт.

В резултат на двегодишно разследване стана ясно, че 77 играчи от националната бейзболна лига, в това число и група от най-добре платените звезди, редовно са взимали допинг - анаболни стероиди и други забранени препарати, за да бъдат в максимално добра физическа форма.

Тази шокираща статистика бе съобщена на пресконференция в Ню Йорк от шефа на комисията за разследване - бившия сенатор Джордж Мичел. Според думите на Мичел проблемът не е възникнал "вчера" и отговорност за него носят всички, които имат отношение към бейзбола през последните 20 години - ръководители на лигата, собственици на клубове и играчи.

Авторите на доклада за разследването препоръчват да се прЕдадат в независими ръце допинг-проверките, периодично да се публикуват списъци с препаратите, открити в организма на бейзболистите, а самите допинг-проверки да бъдат максимално неочаквани. В този доклад са посочени имената на десетина бивши и настоящи състезатели на популярните "Янки" от Ню Йорк, които или са ползвали стероиди, или са ги продавали.

Използването на стероиди в американската бейзболна лига бе забранено през 1991 година, но наказания за нарушаване на забраната започнаха да се прилагат едва през 2001 година.